Naslovnica Vijesti

Pijete kavu s mlijekom, cappuccino ili aromatiziranu? Doznajte koja je najnezdravija

Iako ima mnogo dobrobiti za naše zdravlje, dodaci s kojima je pijemo mogu je učiniti neprijateljem našeg zdravlja.
08. ožujka 2018. u 13:30 0 komentara 285 prikaza

Kava je mnogima omiljeni napitak bez kojeg ne mogu zamisliti ni jedan dan. Iako ima mnogo dobrobiti za naše zdravlje, dodaci s kojima je pijemo mogu je učiniti neprijateljem našeg zdravlja. 

"Obična" crna kava bez dodatka mlijeka i šećera najbolji je izbor, a ako ste ipak više ljubitelj one s mlijekom, već ste dodali tom napitku nešto više kalorija. Nutricionistica Geraldine Georgeou za Daily Mail je pojasnila kako dodatak šećera, mlijeka i šlaga mogu itekako povećati kaloričnu vrijednost napitka i zbog količine šećera koju konzumiramo, uzrokovati i neke zdravstvene probleme i neželjene kilograme. Šećer je jedan od najvećih neprijatelja ljudskog zdravlja, a zabrinjava činjenica da većinom nismo ni svjesni koliko šećera konzumiramo kroz namirnice za koje ne bismo ni pomislili da sadrže "skriveni" šećer ili masnoće. Georgeou tvrdi kako su kave s dodanim aromama najgori izbor jer jedna šalica sadrži u prosjeku čak 220 kalorija, 27 grama šećera i devet grama masnoća. 

Cappuccino nije ni loš ni dobar

Cappuccino spada u kategoriju: ni doba ni loš", tvrdi nutricionistica, ali je svakako bolji izbor od aromatizirane kave. Šalica sadrži u prosjeku oko 120 kalorija, 10 grama šećera i šest grama masnoće. Duža crna kava još je bolji izbor jer u pravilu se služi bez dodatka šećera i mlijeka i ne sadrži ništa osim kave i vode. 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.