Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

PIC: Očekujemo od lidera u BiH da odbace retoriku koja vodi destabilizaciji i podjelama

14. listopada 2021. u 14:51 0 komentara 74 prikaza

Veleposlanici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) danas su potvrdili kako je za građane Bosne i Hercegovine od ključne važnosti da institucije funkcioniraju na svim razinama vlasti, uključujući i Oružane snage BiH te da svi politički predstavnici imaju odgovornost da sudjeluju u njihovom radu kako bi služili onima koji su ih izabrali.

"Bez zalaganja i suradnje nema prijeko potrebnih reformi - posebno onih koje se odnose na vladavinu prava, koje su od ključne važnosti kako bi BiH mogla krenuti dalje na putu ka EU – a građani BiH nikada neće biti u mogućnosti u potpunosti ostvariti svoje pravo na mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost", navode iz PIC-a.

Veleposlanici Upravnog odbora PIC-a očekuju od svih čelnika da odbace retoriku koja vodi destabilizaciji i podjelama te da prekinu sve aktivnosti u tom pogledu, uključujući i prijetnje otcjepljenjem i osporavanje postojanja BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

"Ustrajni smo u podršci suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH. Pokušaji da se poništi 26 godina teško stečenog napretka i mira suprotni su onome na šta su se svi politički lideri obavezali i kamo BiH treba ići", navedeno je.

Veleposlanici Upravnog odbora PIC-a čvrsto podržavaju autoritet, mandat i vitalnu ulogu visokog predstavnika sve dok BiH u potpunosti ne izađe iz međunarodne supervizije tako što će ispuniti 5 ciljeva i 2 uvjeta, što zahtijeva znatan angažman svih strana.

Na kraju je, uobičajeno, navedeno da se Ruska Federacija ne slaže s tekstom ove izjave.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.