Čaša zdravlja

Pet razloga zbog kojih je dobro često piti sok od špinata

04.05.2020.
u 17:47

Moćni špinat je prava riznica kvalitetnih nutrijenata te sadrži vitamine, minerale i antioksidanse. Ne treba ga spravljati samo u salatama ili kao prilog, nego i na druge zanimljive načine

Ako još niste, krajnje je vrijeme da iskušate sok od špinata jer donosi brojne zdravstvene benefite, preporučuje EcoWatch donoseći pet znanstveno potvrđenih činjenica o špinatu.

Za izradu soka vam treba sokovnik i 250 grama svježeg špinata.

POGLEDAJTE KAKO NAPRAVITI SOK OD ŠPINATA:

Kako biste povećali unos antioksidansa, sok od špinata je namirnica koja će vam pomoći u tome. Antioksidansi neutraliziraju nestabilne molekule koje zovemo slobodnim radikalima i na taj nas način štite od oksidativnog stresa i kroničnih bolesti. Špinat je osobito dobar izvor antioksidansa luteina, beta karotena, kumarinske kiseline, violaksantina i ferulinske kiseline. Mala studija na osam ispitanika pokazala je da su oni koji su na dan pili 240 mililitara soka od špinata smanjili rizik od oštećenja DNK uzrokovanih oksidativnim stresom. Slični su rezultati i studija provedenih na životinjama.

2. Dobar je za vid
Špinat je pun luteina i zeaksantina, antioksidansa koji su nužni za zdravlje vida. Neka istraživanja sugeriraju da ti sastojci mogu štititi kod degeneracije oka uzrokovane starenjem, a koja vodi do postepenog gubitka vida.Pregledom šest različitih studija znanstvenici su utvrdili da lutein i zeaksantin u kombinaciji smanjuju rizik od katarakta, stanja zbog kojeg se leće oka zamagljuje. Dodatno, sok špinata je bogat vitaminom A koji je nužan za zdravlje oka, a njegov nedostatak vodi do suhog oka i noćne sljepoće. Iako recepti za izradu soka variraju od toga koliko vode dodati do toga koje još sastojke rabiti, smatra se da od oko 120 grama špinata može nastati oko 240 mililitara soka. Ta količina dostatna je za 63 posto dnevnog unosa vitamina A.

3. Smanjuje rast tumorskih stanica

Iako su potrebna brojna istraživanja kako bi potvrdila ovu tezu, no neke studije sugeriraju da određene sastavnice špinata pomažu u borbi protiv rasta tumorskih stanica. U dvotjednoj studiji na miševima, sok špinata je smanjio rizik od raka crijeva za 56 posto. Kod druge studije na miševima pokazalo se da sastojnica špinata monogalaktozil diacilglicerol (MGDG) povećava učinak terapije zračenja u borbi protiv raka gušterače. Dodatno, studije na ljudima su pokazale da konzumacije zelenog lisnatog povrća smanjuje rizik od raka pluća, prostate, dojke i kolorektalnog karcinoma. Većina studija se pritom oslanjala na podatke o unosu lisnatog povrća, a ne samo na konzumaciju soka od špinata. Za to su potrebne dodatne studije.

4. Snižava krvni tlak

Sok špinata je bogat nitratima, spojevima koji pomažu u širenju krvnih žila. Zbog toga će poboljšati protok krvi i sniziti povišeni krvni tlak. Studija koja je tijekom sedam dana pratila 27 ispitanika pokazala je da svakodnevna konzumacija juhe od špinata smanjuje arterijsku napetost i krvni tlak. U drugoj studiji pratili su 30 ljudi koji su jeli špinat i iskusili zbog toga snižavanje sistoličkog krvnog tlaka. Šalica soka od špinata (240 mililitara), sadrži oko 14 posto dnevnih potreba kalija, minerala koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka jer kontrolira količinu natrija kojeg tijelo izbacuje urinom.

5. Odličan za zdravu kožu i kosu

U svega 240 mililitara soka od špinata nalazi se oko 63 posto dnevnih potreba za vitaminom A koji pomaže u regeneraciji stanica kože i proizvodnji sluzi u mukoznim membranama koje nas štite od infekcija. Ista količina soka sadrži i 38 posto dnevnih potreba za vitaminom C koji je esencijalni vitamin topiv u vodi. Studije su pokazale da štiti kožu od oksidativnog stresa, upala i oštećenja, a sve su to ubrzani znakovi starenja. Dodatno, pomaže u sintezi kolagena, proteina u tkivu koji pomaže elastičnost kože i ubrzava cijeljenje rane. Usto, vitamin C povećava apsorpciju željeza i sprječava gubitak kose povezan s nedostatkom željeza.

Moguće su i nuspojave

Iako se sok špinata povezuje d brojnim benefitima za vaše zdravlje, postoje i problemi koje može prouzročiti. Za početak, većina istraživanja fokusirala se na list špinata, ali ne i na sok od špinata. Stoga, potrebna su detaljnija istraživanja utjecaja soka od špinata na naše zdravlje. Usto, tijekom priprave soka od špinata iz njega smo uklonili većinu vlakana, pa smo time izuzeli dio njegovih benefita. Studije su pokazale da vlakna utječu na kontrolu šećera u krvi, gubitak težine te razine kolesterola u krvi i krvnog tlaka. Pomažu i kod probavnih poremećaja, uključujući hemoroide, zatvor, refluks želučane kiseline i divertikulitis.

Špinat je isto tako bogat vitaminom K, koji u visokim dozama može smetati lijekovima koji se koriste za razrjeđivanje krvi, pa se svakako morate konzultirati s liječnikom ako pijetet takve lijekove, a želite konzumirati špinat. Na kupovnim sokovima potrebno je pažljivo čitati deklaracije, budući da mnogi takvi proizvodi sadrže dodane šećere. U konačnici, imajte na umu da sok od špinata nije zamjena za obrok jer mu nedostaju brojni važni nutrijenti nužni u uravnoteženoj prehrani. Umjesto toga, konzumirajte ga kao dodatak zdravoj prehrani te uživajte u njemu uz ostale voćke i drugo povrće.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije