Zdravlje

Pet aktivnosti koje troše više kalorija nego što ste mislili

20.09.2021.
u 12:29

Sigurno nikada niste razmišljali koliko kalorija potrošite tijekom nekih od svakodnevnih aktivnosti koje su vam uobičajene i najčešće ih ni uzimate u razmatranje kada razmišljate o kalorijama.

Upravo takve aktivnosti mogu činiti razliku između uspješnog i neuspješnog procesa mršavljenja, naime tzv. NEAT aktivnosti imaju veliki utjecaj na ukupnu dnevnu potrošnju kalorija jer upravo sve aktivnosti koje radimo tijekom dana doprinose ukupnom broju potrošenih kalorija.

Što ste aktivniji, tijelo će trošiti više kalorija, tako da uvijek treba gledati da ste barem jedan dio dana aktivni na određeni način, jer sve se računa.

Iz tog razloga pronašli smo aktivnosti koje troše više kalorija nego što biste zapravo pomislili. Ako imate mogućnosti, uključite ih u vaš tjedni raspored aktivnosti kako biste dodatno povećali potrošnju kalorija.

Navedena potrošnja kalorija prikazana je za aktivnosti u trajanju od sat vremena za osobe težine 57, 70 i 84 kilograma. Potrošnja kalorija se može razlikovati ovisno o težini pojedinca, njegovoj dobi, spolu, kao i intenzitetu aktivnosti.

#1 Vožnja biciklom

Umjesto da svaki dan idete na posao automobilom ili javnim gradskim prijevozom, odvezite se biciklom na posao. Ne samo da ćete imati pozitivan utjecaj na okoliš, već ćete uštedjeti novac koji biste inače potrošili na gorivo ili prijevozne karte i potrošit ćete hrpu kalorija. Mišiću nogu spadaju u najveće mišiće na ljudskom tijelu stoga ni ne čudi da ova aktivnost ima tako dobar učinak.

57 kg – 480 kalorija
70 kg – 596 kalorija
84 kg – 710 kalorija

#2 Vrtlarenje

Vrtlarenje možemo računati kao fizičku aktivnost, posebice ako nosite teške kante, kopate zemlju ili oko biljaka, gurate tačke i dižete se i spuštate cijelo vrijeme, kao da radite čučnjeve tijekom vrtlarenja. Ovo je aktivnost koja će aktivirati cijelo tijelo da radi, zbog čega je potrošnja kalorija zapravo veća nego što mislite da bi mogla biti.

57 kg – 270 kalorija
70 kg – 334 kalorija
84 kg – 400 kalorija

#3 Grabljanje lišća

Grabljanje lišća po dvorištu jedna je od klasičnih jesenskih aktivnosti kojom ćete potrošiti popriličan broj kalorija. Mijenjajte način na koji držite grablje kako biste uključili u rad obje strane tijela podjednako. Spojili ste boravak na otvorenom i "trening" u jednu aktivnost, a nakon obavljenog posla možete uživati u urednom dvorištu, barem dok ne puhne novi vjetar i donese novo lišće.

57 kg – 240 kalorija
70 kg – 298 kalorija
84 kg – 356 kalorija

#4 Čišćenje kuće

Čišćenje kuće uključuje jako puno usisavanja, pranja podova, ribanja kuhinjskih i kupaonskih površina i općenito pospremanja stvari. Rezultat tog posla nije samo čišći dom, već i velika količina potrošenih kalorija tijekom čišćenja. Upravo ste riješili dvije brige jednom aktivnošću.

57 kg – 270 kalorija
70 kg – 334 kalorija
84 kg – 400 kalorija

#5 Ručno pranje automobila

Preskočite duge redove u autopraonici i operite automobil kod kuće sami. Ne samo da ćete se moći posvetiti tvrdokornim mrljama i prljavštini na bolji način, već će i pritom potrošiti i nešto kalorija. Osim same potrošnje kalorija odradit ćete i dobru tjelovježbu jer ćete se do određenih dijelova krova morati istegnuti, napravit će i dobar broj čučnjeva i pretklona kako biste dosegnuli niže dijelove automobila, tako da vam je tjelovježba zagarantirana. Nemoj raditi pauzu dok cijeli automobil ne bude čist i suh, iznutra jednako kao i izvana.

57 kg – 270 kalorija
70 kg – 334 kalorija
84 kg – 400 kalorija

Bonus aktivnost – sanjkanje

Nikad nećete biti prestari za jednu od najzabavnijih zimskih aktivnosti – sanjkanje. Ono što će utjecati na veliku potrošnju kalorija nije spust, već penjanje na vrh brda s kojeg ćete uživati u snježnoj jurnjavi nizbrdo. Povratak na vrh brda zahtijeva naravno i da vučete sanjke za sobom, tako da će zapravo cijelo tijelo biti aktivno.

57 kg – 480 kalorija
70 kg – 596 kalorija
84 kg – 710 kalorija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije