Zvizdić u Ženevi

Perspektiva članstva u EU poticaj za socijalne i ekonomske reforme

08.11.2019.
u 15:20

Na poziv Svjetskog ekonomskog foruma predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sudjelovao je danas na Strateškom ekonomskom dijalogu o zapadnom Balkanu u Ženevi. Sastankom na visokoj razini je predsjedavao osnivač Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Schwab.

Sastanak je bio prilika za razgovor o jačanju regionalne suradnje i poticanju pomirenja i dijaloga kao ključnih faktora stabilnosti i ekonomskog napretka. Razgovarali su i o izgradnji pozitivne agende za budućnost regije, pa i šire, kao i o stvaranju prilika i novih inicijativa koje će olakšati ekonomski i socijalni napredak kroz javno-privatnu suradnju na zapadnom Balkanu. 

Govoreći o europskoj perspektivi zapadnog Balkana, Zvizdić je rekao kako članstvo u EU i dalje nema alternativu za Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju te kako je perspektiva članstva poticaj za sve socijalne i ekonomske reforme.

Naglasio je kako je potpuna integracija zapadnog Balkana u interesu Europe i da je potrebno nastaviti val ekspanzije temeljen na regionalnoj suradnji i dobrosusjedskim odnosima te će približavanje Europskoj uniji otvoriti nove pozitivne perspektive stabilnosti, ekonomskog razvoja i vladavine zakona.

Zvizdić je rekao kako su ekonomski rast, održivi razvoj i prosperitet građana zapadnog Balkana od iznimne važnosti za jačanje ekonomske suradnje između zemalja regije i da ta suradnja uključuje poslovnu povezanost, digitalnu povezanost, kulturnu razmjenu, veze s mladima, itd.

 - Na pragu smo četvrte industrijske revolucije koja će u temelju izmijeniti način na koji živimo, radimo i na koji smo povezani jedni s drugima. Regija mora iskoristiti mogućnosti digitalizacije i postati poželjnije mjesto za poslovanje i za nova ulaganja - rekao je Zvizdić.

Sudionici sastanka su se suglasili da su odgovornost i obveza za djelovanje uzajamni i izrazili nadu da će zajedno i uz pomoć Svjetskog ekonomskog foruma djelovati u narednom razdoblju da se ekonomskoj i europskoj perspektivi regije osigura svijetla izvjesna budućnost.

Strateški dijalog na zapadnom Balkanu je proces koji je počeo u Davosu u siječnju 2018. godine, u cilju da pomogne partnerima tog dijela Balkana da se podigne ekonomski rast i životni standard, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?