sveta misa ipredavanje u Stocu

Perić vjernike potaknuo na skrušeno kajanje

KT
23.02.2021.
u 19:07

Perić je kazao kako je od svih bića samo čovjek stvoren s darom slobode koja uključuje odgovornost: tko izabere dobro, istinito i lijepo čeka ga vječna nagrada, a tko bira laži, zloću i ružnoću čeka ga trajna kazna.

Umirovljeni biskup Ratko Perić predslavio je svetu misu u Stocu i održao predavanje za župne bračne parove u nedjelju 21. veljače.

Od 2010. svake je prve nedjelje u korizmi biskup u miru Ratko Perić predvodio svetu misu u Stocu i održavao nagovor supružnicima stolačke župe te je tako bilo i ove godine. Na misi koji je predslavio koncelebrirao je stolački župnik don Rajko Marković.

Na početku je župnik Marković pozdravio nazočne te zahvalio predvoditelju euharistijskoga slavlja. Biskup je uzvratio zahvalom na pozdravima i spomenuo da prikazuje svetu misu za cijelu župu sa župnikom na čelu, te sve vjernike potaknuo na skrušeno kajanje, piše Nedjelja.ba. 

U uvodu nadahnute propovijedi mons. Perić je kazao kako je od svih bića samo čovjek stvoren s darom slobode koja uključuje odgovornost: tko izabere dobro, istinito i lijepo čeka ga vječna nagrada, a tko bira laži, zloću i ružnoću čeka ga trajna kazna. Pojasnio je kako su praroditelji bili stavljeni na kušnju kojoj su podlegli, ali Bog ljude nije ostavio pod vlašću vječne smrti nego im je s otkupljenjem mislosrdno pritekao u pomoć. 

U homiliji propovjednik je protumačio kako se u Evanđelju obično navode razne prigode gdje je đavao kušao i Isusa Krista te pojasnio kako đavao kuša i svakoga čovjeka. Dodao je kako je Isus otjerao napasnika od sebe i ljudima dao primjer kako bi trebali postupati u svome životu.

Svečano misno slavlje su pjesmom uveličali mladi župe Sv. Ilije Proroka Stolac.

Na kraju je župnik, pročitavši oglase, zahvalio biskupu i najavio njegovo predavanje bračnim parovima, a sudjelovalo je 50-ak.

Predavač je održao predavanje navodeći konkretan biblijski primjer nedosljednosti dvoje supružnika, koji su tragično završili – bračni par Ananija i Safira. Oni su naime u vrijeme prvih kršćanskih zajednica prodali dio svog imetka te slagali kako su svu dobit dali zajednici koja u tom slučaju nastavlja brinuti o tim članovima. Ipak, Sv. Petar je znao kako to nije istina, a supružnike je zadesila iznenadna smrt. Tim primjerom mons. Perić je pojasnio koliko je važno poštovati Božje zapovijedi.

Nakon predavanja bračnim je parovima podijeljena knjiga Pođite i propovijedajte mons. Perića, koja je objavljena 2020., a onda je uslijedilo druženje u župnoj dvorani, piše na mrežnoj stranici župe Stolac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?