Naslovnica Vijesti

Pariški sastanak traži aktivno uključivanje BiH u jedinstvenu bazu podataka prirodnih vrijednosti

08. studenoga 2018. u 16:30 0 komentara 89 prikaza

U organizaciji Vijeća Europe u Parizu se održava sastanak nacionalnih predstavnika FP zemalja članica EU i zemalja pridruženog istočnog susjedstva (ENI) uključujući Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru. Sastanak je organiziran u okviru aktivnosti Bernske Konvencije i Europske agencije za okoliš.

Bosna i Hercegovina je od 2008. godine potpisnica Bernske konvencije kojom se obvezala na promicanje zaštićenih dijelova prirode, očuvanje izvorne prirode, praćenje stanja te obrazovanje. Cilj pariškog sastanka je stvaranje baze podataka (informacijski sistem GIS) zaštićenih područja uključujući prirodne resurse u regiji.

Na sastanku sudjeluje dr. sc. Mirjana Milićević, nacionalni FP za BiH „Bosne i Hercegovina formira nacionalnu bazu podataka sukladno mogućnostima i dostupnosti relevantnih podataka. Prema obavezama BiH je do sada izradila 5 nacionalnih izvještaja o stanju okoliša u kojima su definirana područja i resursi te ciljevi i mjere za unaprjeđenje prirodnih resursa, krajobraza i okoliša u cjelini. Danas smo preuzeli obavezu uključivanja u europsku bazu podataka putem GIS informacijskog sistema. Dužni smo ispuniti svoj dio kako bismo bili dio regionalne baze podataka i na taj način omogućili točnije informacije o stanju prirodnih resursa, njihovim promjenama koje sve direktnije utječu na život u regiji. Svjedoci smo naglih klimatskih promjena, ekstremnih temperatura, poplava pa i bioloških promjena koje utječu direkno na čovjeka. Sve se to može ublažiti ako se na vrijeme prepoznaju i uvedu mjere praćenja rizika i posljedica. Sveučilište u Mostaru je jedno od rijetkih koje je prepoznalo tu potrebu i sudjelovalo u projektu Jadransko-jonskog programa „CapRadNet“ čiji je cilj analiza rizika, procjene i smanjenja opasnosti.“

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.