The Guardian o potencijalima BiH

Panonska jezera i Tuzla kao Dubai, Barcelona, Seul...

09.02.2019.
u 17:00

Britanski ugledni medij The Guardian objavio je tekst o umjetnim jezerima koja su atrakcija za turiste, a u njemu je Tuzlu stavio “rame uz rame” s Dubaijem, Barcelonom, Amsterdamom i Seulom. Naglasak teksta je na umjetnom jezeru, poput Panonskih u Tuzli koja su velika atrakcija za građane i turiste. U tekstu su podsjetili da su Panonska jezera nastala kao rješenje za spas grada koji je “tonuo”. “Grad je izgrađen na antičkom Panonskom moru, a koji je miniran zbog slanih stijena tijekom proteklih stoljeća. Do 2000. godine pojavila se opasnost da bi cijeli grad mogao potonuti. Tadašnji gradonačelnik Jasmin Imamović imao je rješenje kojim će najveći problem Tuzle pretvoriti u najveću vrijednost. Zaposlio je tim stručnjaka koji su radili na stvaranju lažnog jezera sipanjem slane vode na površinu i održavajući razinu stabilnom. Rezultat je bio Panonsko jezero završeno 2003. Sada se to područje, koje je ranije bilo močvarno, preobrazilo i na njemu možete vidjeti djecu koja se igraju u tirkiznoj vodi, parove koji se sunčaju na plaži od šljunka i obitelji koje odlaze u stari grad na burek. Prošlog ljeta posjetilo ih je 13.000 ljudi dnevno, od kojih su mnogi privučeni navodnim ljekovitim svojstvima jedinog europskog slanog jezera”, piše The Guardian. Zahvaljujući ovom projektu, tuzlanska ekonomija značajno se poboljšala, a sektor turizma i uslužnih djelatnosti su najrazvijeniji, što je veliki zaokret u gradu koji je nekada bio poznat po termoelektranama i nebu ispunjenom dimom. Drugo umjetno jezero i vodopadi otvoreni su 2008. godine u okviru čega se nalazi arheološki park u obliku neolitskog-sojeničkog naselja s muzejskim postavom, a treće je otvoreno 2012. godine.

Komentara 1

MA
MateaDominik
00:08 10.02.2019.

Tko vam uvali ovakve dezinformacije o slanim jezerima u Tuzli, pa to nisu jezera to su barice dubine do ramena, napravljeni na nestabilnom tlu čija gumena tla pucaju skoro svake godine. Gužve su nesnošljive higijena jadna, plivate a pored vas komad parizere pluta. Nitko ne ide u toalet, velika većina mokri u jezero užas....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?