upute odbjeglog šefa sirotišta

Ovo je rečenica koja je ponovno vratila Hrvate u Zambiji u pritvor

21.02.2023.
u 18:22

Zambijske vlasti našle su upute odbjeglog šefa sirotišta Hrvatima. Zato su opet uhićeni - i imigracijska službenica Gloria Sakulenge, piše u utorak Jutarnji list.

"Bude li problema, javite se Gloriji, ona će sve riješiti." Ta je rečenica, kako smo neslužbeno doznali iz visokih političkih izvora, presudila tome da četiri bračna para iz Hrvatske budu drugi put uhićena u zračnoj luci u Ndoli, baš kada su napuštali Zambiju.

Nanovo su optuženi da su četvero mališana iz DR Konga pokušali posvojiti krivotvorenim dokumentima, a s njima i spomenuta Gloria Sondoyi Sakulenga, viša imigracijska službenica u Ndoli, pograničnom gradu između Zambije i DR Konga, sada devetooptužena za trgovinu ljudima.

Autor sporne poruke je Emmanuel Kabonga, ravnatelj doma za nezbrinutu djecu u DR Kongu iz kojeg su Hrvati, uhićeni u Zambiji, ali i mnogi drugi posvojitelji u Hrvatskoj, posvajali djecu i on je, koliko je poznato našim sugovornicima, i dalje nedostupan i kongoanskim i zambijskim vlastima.

Sporni, moguće inkriminirajući sadržaj poruke, upute ravnatelja doma hrvatskim državljanima o tome kakva ih procedura čeka i gdje će preuzeti djecu koju su željeli posvojiti, dio je korespondencije osmero hrvatskih posvojitelja s ravnateljem Emmanuelom Kabongom.

Pronašle su je zambijske vlasti neposredno prije nego što su četiri para trebala napustiti Zambiju na osnovi odluke suca Makalicha da se postupak obustavlja, ali uz napomenu da to ne znači oslobađajuću presudu, piše novinarka Jutarnjeg lista Željka Godeč.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije