Ovo je prosječna plaća u Njemačkoj: Pogledajte gdje se najviše zarađuje

01.06.2023.
u 08:31

Njemačka slovi kao zemlja koja svojim stanovnicima nudi manje-više lagodan život pa stoga plaće u ovoj zemlji zanimaju i brojne u Hrvatskoj.

Njemački Savezni ured za statistiku (Destatis) često objavljuje informacije o plaćama u Njemačkoj, ali i informacije o tome jesu li stanovnici Njemačke zadovoljni svojom plaćom i poslodavcem, prenosi Fenix magazin.

Tako je nedavno objavljeno kako gotovo 40 posto zaposlenih u Njemačkoj zamišlja promjenu poslodavca, a kao glavni razlog navode niske plaće. Osobito su muškarci (53 posto) nezadovoljni svojom financijskom situacijom, pokazalo je reprezentativno istraživanje instituta za istraživanje javnog mnijenja Forsa u ime robne marke Onlyfy.

Plaća u Njemačkoj ovisi o raznim čimbenicima. Na primjer, to ovisi o obrazovnim kvalifikacijama, o dobi i spolu i ostalim faktorima. Međutim, na plaću utječu i karakteristike vezane uz posao kao što su: sam posao, razina zahtjeva i opseg posla. Industrija i veličina poduzeća također igraju važnu ulogu. 

Prema podatcima Saveznog ureda za statistiku (Destatis), prosječna plaća po satu u Njemačkoj u travnju 2022. godine iznosila je 24,77 eura. Stalno zaposleni tako su zaradili prosječnu mjesečnu plaću od 4.105 eura bruto.

Međutim, prema Destatisu, više obrazovne kvalifikacije dovele su do većih zarada. Dok su osobe bez stručne spreme zarađivale samo 2.817 eura bruto mjesečno, zaposlenici s majstorskom, tehničarskom ili tehničkom školom zarađivali su oko 4.826 eura.

Prosječna plaća zaposlenih s doktoratom iznosila je čak 8.687 eura mjesečno. No, statistika pokazuje i da su mjesečne plaće gotovo dvije trećine svih zaposlenih ispod prosječne plaće.

Najviše plaće su u područjima prirodnih znanosti, geografije i informatike gdje je prosječna mjesečna plaća za 40-satni radni tjedan 4.210 eura. Zatim u administraciji, pravu, organizaciji poslovanja i računovodstvu, gdje prosječna mjesečna plaća za radni tjedan iznosi  3.930 eura

Nakon njih slijede zanimanja iz područja jezika, književnosti, humanističkih, društvenih i ekonomskih znanosti gdje prosječna plaća iznosi 3.930 eura.

Najslabija prosječna plaća je u poljoprivredi, šumarstvu, stočarstvu i hortikulturi gdje iznosi 2.200 eura te u poslovima transporta, logistike, zaštite, sigurnosti i čišćenja gdje je prosječna mjesečna plaća za 40-satni radni tjedan 2.590 eura.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije