bh. diplomacija

Ovo je kompletan popis 14 veleposlanika koje predlaže Bećirović, većina su stari kadrovi

denis bećirović
24.01.2023.
u 15:32

Klix.ba je u posjedu kompletnog spiska prijedloga za ambasadorske pozicije koje predlaže član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjaka Denis Bećirović.

Pojedina imena smo objavljena sinoć, a sada donosimo kompletan popis budućih veleposlanika naše zemlje iz kvote koju predlaže Bećirović. Većinom su tu dobro poznata imena iz svijeta diplomacije, koji su u prethodnim desetljećima obnašali slične pozicije.

U svezi prijedloga imena postoje različita mišljenja u javnosti. Za neke su predloženi kadrovi dobri, za neke loši.

Ipak, ovom prilikom vrijedi podsjetiti kako su najave nove državne vlasti bile kako će reforma diplomatske mreže biti jedna od prvih zadataka nove vlasti.

Prema ovoj listi ipak ne vidimo mnogo novih imena u svijetu diplomatije i ono što je zanimljivo iz redova Naroda i pravde izravno je samo Haris Bašić predložen. Među ostalim imenima interesantno je pratiti cijeli niz imena koje se na određeni način vežu za Harisa Silajdžića, odnosno većina ih je u njegovom mandatu 2006. - 2010. obnašala neku od diplomatskih pozicija.

Bećirović je za veleposlanika BiH u Velikoj Britaniji predložio Osmana Topčagića, gdje je i u prošlosti bio veleposlanik, a obnašao je funkciju i veleposlanika u Misiji EU-a. Kako se neslužbenop saznaje sin mu također živi u Londonu. Topčagić ima 72 godine.

Sabit Subašić je predložen za novog veleposlanika u Egiptu. Ima 68 godina, a ranije je bio veleposlanik u Indiji i Kini. Ranije je otvoreno podržao Bećirovića, ali i Konakovića za ministra vanjskih poslova.

Erol Avdović je predložen za veleposlanika u Belgiji. On godinama živi u New Yorku i ranije se dovodio u svezu s tim da bi mogao biti prijedlog za veleposlanika u New Yorku u Ujedinjenim nacijama. Veoma je aktivno komentirao i analizirao političku zbilju u BiH te je otvoreno podržavao politiku Željka Komšića. Ima 65 godina.

Zlatko Lagumdžija je predložen za veleposlanika u Ujedinjenim nacijama u New Yorku. Ima 68 godina i bivši je ministar vanjskih poslova. Zanimljivo je kako ga je predložio Bećirović iako su u SDP-u godinama unazad iz SDP-a gotovo jednoglasno kritizirali političku zaostavštinu Lagumdžije.

Haris Hrle je predložen za veleposlanika BiH u Indiji. Ima 60 godina i ranije je bio veleposlanik u SAD-u, Saudijskoj Arabiji i Australiji. Bivši je zet ministrice vanjskih poslova Bisere Turković.

Nijaz Čardaklija je zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova i sada je predložen za veleposlanika u Iranu. Ima 60 godina.

Elma Kovačević Bajtal je predložena za veleposlanicu BiH u Crnoj Gori. Ranije je radila u Vanjsotrgovinskoj komori i bila je veleposlanikca u Norveškoj. Supruga je profesora sociologije i političkog analitičara Esada Bajtala. Ona je jedna od ambasadorica koje su u diplomaciju ušle prije svega kao suradnici i prijatelji Harisa Silajdžića.

Amira Arifović Harms je predložena za veleposlanicu u Italiji, zaposlena je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Emin Čohodarević je predložen za veleposlanika u Pakistanu, a zaposlen je u Ministarstvu vanjskih poslova.

Nusret Čančar je još jedan od iskusnijih kadrova, a sada je predložen za veleposlanika u Kuvajtu.

Armin Limo je predložen za veleposlanika  u Indoneziji. Ranije je bio veleposlanik u Pakistanu.

Anesa Kundurović je kandidatkinja za veleposlanicu u Danskoj, a ranije je bila veleposlanica u Japanu.

Haris Bašić je kao kadar NiP-a predložen za veleposlanika u Vijeću Evrope. Bivši je veleposlanik u Danskoj.

Damir Arnaut je kandidat za veleposlanika u Njemačkoj. Ranije je obnašao veleposlaničku poziciju u Australiji. Po povratku iz Australije uključuje se u politički život kao kadar SBB-a pa Naše stranke. Ranije je bio kadar Stranke za BiH i blizak saradnik Harisa Silajdžića.Zanimljivo je da je Arnaut u posljednjih nekoliko tjedana ušao u neku vrstu konflikta u Našoj stranci, gdje je kritizirao određene odluke, a ovim prijedlogom i odlaskom u diplomaciju se na suptilan način i povlači iz Naše stranke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije