Ove namirnice najčešće uzrokuju vjetrove

01.02.2023.
u 16:44

Vjetrovi su normalni i oni su kombinacija dvije stvari: zraka koji progutate dok jedete i hrane koju jedete. Kako objašnjava gastroenterolog David Poppers, korisno je znati koja hrana može utjecati na stvaranje plinova više od druge. 

Svatko ima različite bakterije u crijevima, a one su obično odgovorne za stvaranje plinova”, rekao je za Men’s Health.

Prema klinici Cleveland, plinove najčešće uzrokuju neprobavljivi ugljikohidrati.

“Većina ugljikohidrata razgrađuje se u molekule šećera, ali vlakna se ne mogu razgraditi u molekule šećera i umjesto toga prolaze kroz tijelo neprobavljena. Kad dospiju u debelo crijevo, bakterije započinju proces fermentacije koji proizvodi plinove, a kada se oni nakupe, osjećamo nadutost”, pojašnjava dr. Christine Lee.

Evo koje namirnice su najčešći krivci za vjetrove:

brokula, kupus i ostalo povrće bogato vlaknima,

zob i kruh od cjelovitog zrna pšenice,

mlijeko, sir i jogurt,

jabuke, banane i breskve,

grah,

gazirana pića,

proteini,

umjetni zaslađivači,

smokve, suhe šljive i kesteni.

Ako plinovi postanu problem, bilo bi dobro da pokušate voditi dnevnik prehrane i tako otkriti koju hranu trebate izbjegavati. Više vježbajte, jedite više kivija, odaberite rižu kao izvor ugljikohidrata, uzmite si vremena za jelo i ograničite unos alkohola.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?