OPORBA SE UJEDINILA

Ovaj čovjek bi nakon više od 10 godina mogao zbaciti Orbana s vlasti: ‘Mađarska je u velikoj opasnosti‘

15.05.2021.
u 19:27

„Sve manje i manje osjećamo da je Mađarska jedna i jedinstvena“, rekao je 45-godišnji političar, najavivši ponovno ujedinjenje Mađara

Gradonačelnik Budimpešte Gergely Karacsony u subotu je objavio da želi biti kandidat za premijera šest oporbenih stranaka koje žele formirati savez za zbacivanje Viktora Orbana na parlamentarnim izborima iduće godine.

Mađarska oporba je ranije ovaj tjedan objavila da će održati prve predizbore u mađarskoj povijesti kako bi izabrala zajedničke kandidate za izbore 2022. godine, a taj bi potez mogao najviše dosad zaprijetiti desetljeće dugoj Orbanovoj vladavini.

Orban i njegova stranka Fidesz zabilježile su tri velike izborne pobjede zaredom od 2010. najviše zahvaljujući izbornom sustavu koji nagrađuje velike stranke, prenosi agencija Reuters.

Oporba je dosad bila razjedinjena i nije surađivala, što je rezultiralo i lošim izbornim rezultatima.

„Pun vjere i nade, prihvaćajući podršku stranaka, mogu objaviti da ću se kandidirati za premijera na oporbenim predizborima“, rekao je Karacsony u videu objavljenom na Facebooku.

„Donio sam ovu odluku jer smatram da je moja država u velikoj opasnosti“.

„Sve manje i manje osjećamo da je Mađarska jedna i jedinstvena“, dodao je 45-godišnji političar, najavivši ponovno ujedinjenje Mađara.

Karacsony, kandidat manje zelene stranke, pobijedio je Fideszovog gradonačelnika na lokalnim izborima 2019. godine. Naglasio je kako bi suradnja oporbe na tim izborima mogla biti model i za parlamentarne izbore iduće godine.

Anketa agencije Median objavljena ranije ovog tjedna pokazala je da Orbanovu stranku podržava 40 posto Mađara, dok oporba ima podršku njih 36 posto.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije