LJEKOVITA SVOJSTVA

Ovaj ćete začin često koristiti u prosincu, a trebali biste i češće

07.12.2018.
u 08:45

U nekim zemljama stomatolozi rabe njegovo ulje za dezinfekciju zuba prije operacije, zbog snažnog antibakterijskog djelovanja.

Medenjaci, čajevi, kuhano vino, ali i variva... 

Prosinac je mjesec kada će mnogi češće koristiti klinčiće u pripremi jela i napitaka nego u ostalom dijelu godine. No, to biste mogli promijeniti. 

Klinčići su duljine između 12 i 16 mm i cvjetni su pupoljak stabla karanfilovca, imaju aromatičan miris i slatkasto-trpak jak okus.

Ipak, nije klinčić samo začin, riječ je o vrlo ljekovitoj biljci i lijeku za mnoge bolesti. Poznato je da ima jako protuupalno djelovanje i da je odličan izbor za ublažavanje zubobolje i uklanjanje lošeg daha. 

Sadrži minerale kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen, ali i vitamine C, B6, E, K, folnu kiselinu, tiamin, riboflavin i niacin.

U nekim zemljama stomatolozi rabe njegovo ulje za dezinfekciju zuba prije operacije, zbog snažnog antibakterijskog djelovanja. 

Klinčić nije bez razloga među najzdravijim začinima svijeta zbog svojih antioksidativnih svojstava, a postoje i dokazi da određeni spojevi u klinčiću djeluju kao antihistaminici. Riječ je i o jednom od najsnažnijih prirodnih rastvarača krvnih ugrušaka. 

Danski su istraživači otkrili klinčić u rastvaranju krvnih ugrušaka ima jače djelovanje od aspirina, koji je mnogima dio terapije u liječenju visokog tlaka i povišenog kolesterola u krvi, piše Alternativa za Vas. 

Ako vam je potrebno još razloga da češće koristite ovaj začin, dodajmo i to da je poznati prirodni afrodizijak. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?