Čapljina

Otvaranjem ambulante u vojarni "Božan Šimović", okončan projekt uspostavljanja 4 ambulante OS BiH

28.05.2021.
u 13:17

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i britanski veleposlanik u BiH Nj.E. Matt Field, danas su otvorili prostorije nove ambulante u vojarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine “Božan Šimović” u Čapljini.

Ovim je, nakon otvaranja ambulanti u vojarnama OS BiH u Banjoj Luci, Tuzli i Rajlovcu, zaokružen projekt otvorenja ambulanti OS BiH. 
Pripadnici OS BiH time su dobili četiri ustanove u kojima mogu dobiti osnovnu zdravstvenu zaštitu. Uz Podžića i Fielda, ceremoniji otvorenja ambulante nazočili su i zamjenici ministra obrane BiH Mijo Krešić i Mirko Okolić, zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH za operacije generalbojnik Ivica Jerkić, zapovjednik NATO Stožera u Sarajevu brigadni general Eric Folkestad te ostali predstavnici MO i OS BiH i zvaničnici sa državnog i lokalnog nivoa vlasti.

Uspostavljanje ambulanti na četiri lokaliteta OS BiH odvija se kroz projekt koji sa 933.000 KM financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a koji je iniciran kolovoza 2016. godine formiranjem zajedničke radne grupe (MO BiH, OS BiH, Briranskog veleposlanstva i NATO Stožera).  
Projekt je usmjeren i k razvoju sanitetske službe OS BiH te unaprjeđenju zdravstvene zaštite pripadnika OS BiH na području cijele BiH, kao i kandidata za prijem u profesionalnu vojnu službu kroz ocjenu zdravsteve sposobnosti. 

"Otvaranjem ovih ambulanti, pored zdravstvene zaštite za svoje pripadnike, bit će napravljen i veliki iskorak po pitanju suradnje sa zdravstvenim i drugim institucijama širom BiH“, izjavio je ministar obrane BiH Sifet Podžić, zahvaljujući Britanskom veleposlanstvu u BiH što je ambulanta opremljena svom potrebnom medicinskom opremom. 
Naglasio je da predstoji registracija ambulante kod nadležnih organa županije, omogućavanje specijalizacije liječnicima, kroz specijalističke grane koje su potrebne OS BiH, te daljnji prijam liječnika u profesionalnu vojnu službu.

"Nećemo se zaustaviti samo na ovome, nego ćemo nastaviti na razvijanju kapaciteta sanitetske službe u cilju dostizanja novih sposobnosti“, zaključio je Podžić.

"Ovaj medicinski centar, četvrti u nizu tijekom godine dana, kao proizvod suradnje Ujedinjenog Kraljevstva i NATO-a, još je jedan pokazatelj onoga što članstvo u savezu, poput NATO-a, zbilja znači“, rekao je britanski veleposlanik Matt Field. 

"Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti pružati podršku Oružanim snagama BiH na njihovom putu ka NATO-u. Ali, napredak traži konkretne reforme. Radujemo se nastavku suradnje sa OS BiH na izazovima koji su pred nama“.

Zamjenik načelnika ZŠ OS BiH general Ivica Jerkić je naglasio da je, uz građevinske tvrtke iz BiH, na projektu uspješno i kvalitetno angažirana i vlastita građevinska služba OS BiH.

"Već sada možemo vidjeti veliko poboljšanje na polju medicinske usluge, što će u konačnici, doprinijeti i prijemu novog mladog medicinskog osoblja, čiji će status uskoro biti reguliran u cjelokupnom zdravstvenom sustavu u BiH", zaključio je general Jerkić.

Podršku u ovom projektu pružio je NATO Stožer Sarajevo (NHQSa), a zapovjednik NATO Stožera Sarajevo general Eric Folkestad je istaknuo da je ovaj projekt pravi primjer da se pokaže što se sve može usješno učiniti kada više partnera radi zajedno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije