savjeti

Otkrijte zašto biste trebali trenirati mozak i pomoću kojih vježbi to možete činiti svakodnevno

najpametniji
26.05.2020.
u 20:31

Poslovni stručnjaci tvrde da su dvije najskuplje riječi u poslovnom svijetu “Zaboravio sam”, kako piše Businessinsider.

Stručnjak Jim Kwik uskoro će objaviti knjigu Limitless u kojoj govori upravo o toj temi te objašnjava kako potaknuti mozak i produktivnost. Kwik tvrdi da je “trener za mozak” i radio je s brojnim poznatima poput glumca Willa Smitha te s direktorima u Googleu i Nikeu. Smatra kako su mogućnosti ljudskog mozga neograničene, a ključ tog potencijala leži u treniranju pamćenja, prenosi 24sata.hr. 

Kako biste pamtili više, Kwik savjetuje da mozak počnete trenirati kao mišić. Stoga donosi savjete kako ga ojačati:

1. Trenirajte mozak
“Ako ne shvaćate mozak kao mišić, vjerojatno ga gledate kao posudu i imate dojam da je prepun. To je digitalni pad, gdje su nam mozgovi stari 200.000 godina preplavljeni i preusmjereni na eksponencijalno poboljšavanje tehnologija”, tvrdi Kwik i savjetuje da zbog toga svakog tjedna pronađete pola sata u kojima ćete iz kalendara izbaciti sve uređaje, isključiti notifikacije, te naučiti na pamet broj telefona čovjeka s kojim redovito komunicirate. Iako se čini kao mali zadatak, to će pomoći mozgu da prima i prerađuje više informacija.

“O tome što učite ovisi koliko možete naučiti”, pojašnjava on.

2. Hranite mozak
Hrana koja dokazano pomaže mozgu u boljem funkcioniranju su avokado, bobičasto voće, brokula, jaja, zeleno lisnato povrće, losos, tamna čokolada, kokosovo ulje, kurkuma i voda. Upravo te namirnice Kwik savjetuje svojim čitateljima, navodeći kako je čak i memoriranje ove liste svojevrsni trening za mozak. Ako vam je teško upamtiti sve namirnice, pokušajte s tehnikom koju je sâm osmislio:

– vizualizirajte mjesto na kojem namirnica stoji
– stvorite sliku koja ide uz tu namirnicu
– u mislima spojite mjesto i sliku

Konkretno, ako želite upamtiti da je bobičasto voće zdravo za mozak, zamislite ga kako izlazi iz vašeg nosa. Ako želite dodati i lisnato povrće, zamislite kelj kao jastučiće za ramena.

“Ako vas ta slika nasmije, sjetit ćete je se. Kod učenja najbolje pomaže djetinjast stav i zaigranost. Tko su najbolji učenici? Pa djeca”, pojasnio je on.

3. Rješavajte probleme u snu
Još jedan trening za mozak je ako rješavate probleme u snu.

“Jeste li se ikad namjestili budilicu, a onda se probudili netom prije nego što se uključila? Ako možete mozak istrenirati da učini to, zapitajte se što još može učiniti dok spavate”, rekao je Kwik.

Način na koji ćete rješavati probleme u snu za Kwika je vrlo jednostavan. Izaberite problem koji želite riješiti prije nego što odete spavati, a ujutro se prisjetite svega i provjerite imate li rješenje za taj svoj problem. Ako ste riješili problem u snu, sigurno ćete odmah uočiti rješenje. Trening za mozak jest i to da se prisjetite svog sna.

4. Izbacite negativnosti
Meditacija i vježbe disanja pomažu kod anksioznosti. Znanstvene studije su pokazale da kronični stres doslovno smanjuje mozak, pa Kwik savjetuje da se borite protiv negativnih misli i stresa.

“Okružite se pozitivnim kolegama i to će pomoći u ublažavanju vaših negativnih stavova”, savjetovao je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?