COVID-19

Osam trudnica bilo na respiratoru, nijedna nije bila cijepljena

25.10.2021.
u 09:34

Iako ju je pod tepih bacila politička, u Bosni i Hercegovini ne jenjava ni korona kriza. Dok se "konstitutivni" bore za nadležnosti, pacijenti za dah, liječnici COVID odjela borbu s pandemijom nastavljaju i boreći se sa predrasudama o cijepljenju. Na Intenzivnoj skrbi UKC-a RS je, kako kažu nadležni, procenat imuniziranih pacijenata tek od 1-3%.

Puls je bitan, seturacija ključni indikator… Pacijenti COVID odjela UKC RS na nekom su od vidova mehaničke ventilacije. Njihova pluća ne mogu sama, virus je uzeo maha. Borba traje. U prvi tren nam se čini da neobično leže na stomaku, ali liječnica Milka Jandrić objašnjavaju:

“Pacijenti koji imaju tešku upalu pluća, jako im pomaže i popravlja procenat kisika u krvi kada se okreću u potrbušni položaj. To bi trebalo raditi minimalno 12 sati, maksimalno 16-18 sati”.

Pojavom delta soja, zaraza se širi. Čak 10-15% trudnica koje se inficiraju sada zahtijevaju hospitalizaciju, a 5% od njih razvija kritičnu fazu bolesti i završava na respiratornoj podršci.

Na ovom odjeljenju nalaze se najteži pacijenti oboljeli od koronavirusa, popunjenost klinike je 80%. Upozorava i podatak da od osam trudnica, koje su bile na respiratoru, niti jedna nije bila cijepljena.

Trudnice se nakon prvog trimestra mogu cijepiti, a cjepivo nema dokazane veze sa sterilitetom, jasni su liječnici.

“Mi smo imali tri trudnice na ECMO. Nažalost, imali smo dva smrtna ishoda, od ta dva smrtna ishoda jedna beba je imala loš ishod, jedna beba je kući sa svojim tatom, a jedna trudnica je preživjela sve to. Trebamo apelirati da teška klinička slika bolesti, kada je u pitanju delta soj, razvija se kod onih koje su necijepljene. 

Treba li se cijepiti tijekom trudnoće?

Da. Nove smjernice kažu da apsolutno je indicirano cijepljenje trudnica nakon 12 tjedna”, kazala je Biljana Zlojutro, anesteziolog intenzivista UKC RS.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?