Doznajemo: Tužiteljstvo BiH ujedinilo dvije istrage o zločinima u središnjoj Bosni

Optužnica Patkoviću za ubojstvo deset Hrvata u Dusini

storyeditor/2022-12-08/serif-patkovic.jpg
09.12.2022.
u 15:42

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine spojilo je dva predmeta vezana uz ratni zločin u selu Dusina kod Zenice nad hrvatskim civilima i zarobljenim vojnicima koji su počinili pripadnici postrojbe 7. muslimanske brigade potkraj siječnja 1993. godine, mnogo prije izbijanja hrvatsko-bošnjačkoga sukoba, piše Večernji list BiH.

Izvadili srce zapovjedniku

Naime, kako doznaje Večernji list, u Odjelu za ratne zločine državnog Tužiteljstva dovršava se istraga oko ubojstva zapovjednika HVO-a Zvonka Rajića, kojemu su pripadnici bošnjačke Armije BiH, prema navodima svjedoka, izvadili srce, te još devetero civila i vojnika, ali i zapovjedne odgovornosti Šerifa Patkovića. Riječ je o dužnosniku SDA kojeg se i pred Haaškim sudom spominjalo u postupku protiv generala Hadžihasanovića, Alagića i Kubure. No, u tome postupku je utvrđeno kako Patković nije počinio taj monstruozni zločin. Istodobno, to ga ne amnestira od zapovjedne odgovornosti. Taj zločin dogodio se 26. siječnja 1993., kada su pripadnici 7. muslimanske brigade iz 3. korpusa Armije BiH napali i opkolili selo Dusinu u Lašvanskoj dolini. Tom je operacijom zapovijedao Patković. U početku se pretpostavljalo da su namjeravali tu naseliti prognanike iz banjolučke, prijedorske i zapadnobosanske regije pod kontrolom VRS-a. Pritom su zarobili pripadnike Hrvatskog vijeća obrane i približno četrdeset civila. Oteli su zapovjednika HVO-a i ubili 4 od 5 članova njegove pratnje. Pripadnicima 7. muslimanske brdske brigade, koju su činili prognanici iz okolice Banje Luke i Prijedora, obećana je hrvatska imovina. Ubili su 10 muškaraca, 9 Hrvata i 1 Srbina iz Zenice koji se sa suprugom sklonio kod Hrvata u Dusinu. Pokolj je značajno utjecao na odnose Hrvata i Bošnjaka. Među 10 ubijenih bilo je pet članova obitelji Kegelj - Draženko Kegelj, Mladen Kegelj (mučen i ubijen), Niko Kegelj, Stipo Kegelj i Vinko Kegelj - te Pero Ljubičić, Augustin Radoš, Franjo Rajić, Zvonko Rajić i Vojo Stanišić.

14 godina zatvora

Za taj zločin na 14 godina zatvora osuđen je Vehid Subotić zvani Geler. On je izdvojio osam civila hrvatske nacionalnosti, sproveo ih do jedne kuće i naredio pripadnicima čete da ih ubiju. Ubijeni su bili u poodmakloj životnoj dobi, a zarobljeni pripadnici Hrvatskog vijeća obrane predali su oružje. Hrvati u Dusini bili su enklava u bošnjačkom okruženju, od 70-ak ljudi ukupno, vrlo malo ih je bilo vojno sposobnih. Otprilike 80% stanovništva napadnutoga naselja činili su Bošnjaci, dok su Hrvati činili približno 20% stanovnika. To je jedan od prvih zločina koji su kasnije doveli do općeg rata.

Komentara 1

Avatar Jero
Jero
09:34 11.12.2022.

Ima tu svega i svačega.Nek svak odgovara za svoja nedjela.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?