Osobni asistenti

Oni su obučeni kako bi educirali druge

19.06.2018.
u 11:57

Udruga paraplegičara i oboljelih od dječje paralize u HBŽ-u mogla bi biti primjer nevladinim udrugama koje čine, uvjetno rečeno, zdrave osobe, kako se i s kolikim žarom radi kada se žele ostvariti pozitivni pomaci. Premda se svakodnevno susreću s cijelim nizom prepreka, od fizičkih pa do onih u glavama ljudi, nedostatkom empatije i nerazumijevanja potreba osoba s invaliditetom, članovi Udruge neumorno rade na poboljšanju životnih uvjeta i uspostavi novih usluga koje će poboljšati uključenost osoba s invaliditetom u zajednici. Kroz projekt “Osobni asistenti za osobe s invaliditetom” u proteklom razdoblju educirali su one koji će pomoći njima. Uz pomoć stručnjaka iz Socijalno-edukativnoga centra iz Banje Luke obučeno je 15 polaznika te su HBŽ i HNŽ dobili jedan novi, mladi kadar kojeg do sada nije bilo u FBiH, za razliku od RS-a u kojem je osobni asistenti za osobe s invaliditetom već uveden kao posebno zanimanje. S ponosom su to istaknuli edukatori iz banjolučkog centra, kao i podatak da je 80 posto njihovih polaznika dobilo zaposlenje upravo kao osobni asistenti. I predsjednica Udruge paraplegičara HBŽ-a Šemsija Đeladini godinama je upozoravala javnost kako su njima, osobama s invaliditetom, asistenti potrebni, i to svakim danom sve više:

- Potrebni su nam za bilo kakvo funkcioniranje, u obrazovanju, u poslu, bilo u čemu, tako da možemo biti ravnopravni kao i svi ostali te živjeti samostalno. Bez njih ne možemo funkcionirati i raditi.

Zahvaljujući njihovu projektu, koji je s 29.000 KM potpomoglo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, uz obuku za osobnog asistenta realiziran je i program za trenere. Upoznati su s konceptom obrazovanja odraslih, njegovim standardima i elementima, kao i metodama upotrebe stečenih znanja u daljnjem radu trenera. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije