Skupština

Odvjetnička komora FBiH: Razgovara se o načinu usvajanja tarifa

02.02.2020.
u 14:32

Članovi Odvjetničke komore FBiH danas, na izvanrednoj Skupštini u Sarajevu, razgovaraju o tekstu promjena i dopuna postojećeg Zakona o odvjetništvu Federacije BiH, koje su u formi radne verzije.

Članica Odvjetničke komore FBiH i komisije koja radi na izradi Nacrta zakona o oldvjetništvu FBiH Elma Veledar Arifagić u izjavi novinarima, prije izvanredne Skupštine, pojasnila je da je resorno federalno ministarstvo voljno da surađuje s Komorom, da im je dano do znanja da je 'Komora dobrodošla da sudjeluje u svakom od prijedloga.'   

- Dana nam je mogućnost da se izjasnimo na svaki od članova, iznesemo prijedloge, damo komentare i eventualno dopunimo predloženi tekst. To je samo tekst o kojem razgovaramo, takav smo dojam stekli tijekom prethodnih sastanaka - naglasila je. 

Kaže  'najviše vremena ulažemo u razgovore o tome na koji način i hoće li se izvršna vlast miješati u rad Odvjetničke komore, odnosno u samostalnost i neovisnost obavljanja odvjetničke djelatnosti'.

- Dosta razgovaramo o načinu usvajanja tarife, kao jednom od glavnih načela neovisnosti i samostalnosti odvjetništva. U radnoj verziji na kojoj radimo stoji jasan prijedlog koji kaže da je Ministarstvo nadležno za usvajanje tarife, uz konzultacije s Odvjetničkom komorom. To je protivno našim principima - kazala je.

Pojašnjava da je 'u većini država određivanje visine nagrade i naknade za rad odvjetnička stvar dogovora između klijenta i samog oldvjetnika'.

- Razgovori su u tijeku, nema konačnog prijedloga. Pokušavamo iznijeti sve razloge za koje smatramo da se protive našim principima, a nisu ni u suglasnosti sa svim europskim standardima kojima težimo - naglasila je.    

Predsjednik odvjetničke komore FBiH Nikica Gržić kaže da je ranijim rješenjem bilo 'da organi Komore donose tarifu, koja ide na suglasnost Ministarstvu pravde, kao u većini država.'

Na radnoj verziji teksta izmjena Zakona o odvjetništvu FBiH trenutno rade četiri člana povjerenstva uime Federalnog ministarstva pravde i dva Odvjetničke komore FBiH.      

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?