sarajevo

Održana sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH

10.10.2019.
u 14:39

Deseta sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH održana je jučer u hotelu Bristol u Sarajevu.
Predsjedništvo je na ovoj sjednici prihvatilo zaključke za zajedničkog povjerenstva sjednice povjerenstva za ustavna i zakonodavna pitanja, povjerenstva za imovinska pitanja, prostorno uređenje, stambeno-komunalne djelatnosti i zaštitu životnog okoliša i povjerenstva za razvoj i unapređenje lokalne samouprave u okviru kojih su razmatrani različiti federalni i županijski propisi koji se tiču oblasti lokalne samouprave.

Predsjedništvo je podržalo usuglašene stavove načelnika općina iz Sarajevske županije o nacrtu Zakona o lokalnoj samoupravi Sarajevske županije koji nije prihvaćen u ponuđenoj formi. Prednacrt zakona o građevinskom zemljištu koji je izradila radna grupa u kojoj je Savez imao svoja dva predstavnika je ocijenjen kao dobra osnova za izradu nacrta, s tim da će Savez svim svojim
članicama dostaviti ovaj prednacrt kako bi se mogle očitovati o istom.

Članovima Predsjedništva su se obratili direktor Agencije za državnu službu Federacije BiH Refik Begić, kao i direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Hasim Šabotić koji su govorili o potrebi unapređenja suradnje između Saveza i navedenih agencija.

Predsjedništvo je informirano i o različitim aktivnostima Saveza vezanim za učešće predstavnika Saveza u tematskim podgrupama za izradu Strategije razvoja Federacije BiH, izmjenu Uputa o određivanju udjela županije, jedinica lokalne samouprave i nadležnih župaijskih organa za ceste u prihodima od neizravnih poreza i načinu raspoređivanja tih prihoda za 2019. godinu, planu posjeta jedinicama lokalne samouprave, elementima i planu aktivnosti javnog zagovaranja Saveza za izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH.

Također je bilo riječi i o zaključcima Općinskog vijeća Općine Hadžići u vezi s migrantskom krizom, kao i Uredbi o postupku prijema u radni odnos u zavodima, agencijama, direkcijama, i upravnim organizacijama, pravnim osobama sa javnim ovlastima na teritoriju županije, grada ili općine u javnim ustanovama i javnim poduzećima čiji je osnivač županija, grad ili općina, te u
gospodarskim društvima u kojima županija, grad ili općina sudjeluju s više od 50% ukupnog kapitala koja je trenutno predmet zahtjeva za zaštitu prava na lokalnu samoupravu pred Ustavnim sudom Federacije BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?