župa Svetoga Duha u Novoj Biloj

Održana proljetna korona Travničkoga dekanata 2021.

KT
04.05.2021.
u 20:47

U župi Svetoga Duha u Novoj Biloj, 4. svibnja, održana je proljetna korona Travničkoga dekanata. Nakon svete mise, svećenici su promišljali o apostolskom pismu pape Franje „Patris corde“.

Uz sudjelovanje 22 svećenika, svetu misu predvodio je travnički dekan preč. Marko Mikić. Riječi pozdrava na početku uputio je župnik domaćin fra Slavko Petrušić, piše Nedjelja.ba. 

U prigodnoj homiliji dekan Mikić je podsjetio na nakane koje su u svojoj poruci na početku svibanjske pobožnosti dali vrhbosanski nadbiskupi: da se u ovom Gospinu mjesecu upućuju molitve za nova duhovna zvanja i za prestanak pandemije koronavirusa.

Nakon svete mise i kratke pauze radni dio proljetnoga susreta svećenika ove dekanije nastavljen je u vjeronaučnoj dvorani.

Najprije je usvojen zapisnik s jesenske korone održane u Turbetu 21. listopada 2020. kojega je pročitao zapisničar fra Mario Dadić, župni vikar u Vitezu.

Potom je prigodno predavanje o apostolskom pismu Patris corde (Očevim srcem), kojega je papa Franjo uputio povodom 150. obljetnice proglašenja Sv. Josipa zaštitnikom sveopće Crkve, održao dr. fra Danimir Pezer, profesor liturgike na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Nakon izlaganja uslijedila je rasprava i mogućnost postavljanja pitanja na izrečeno predavanje. Zatim je dekan između ostaloga referirao o 8. međudekanskom susretu održanom u Travničkom sjemeništu Petar Barbarić.

Također, podsjetio je da su na stranicama Vrhbosanske nadbiskupije objavljeni novi obrasci: kanonske i dekanske vizitacije, primopredaje župe, godišnje statistike, dostavnice te financijskog izvješća. Naglasio je kako su od ove godine svi svećenici obavezni primjenjivati ih u praksi. Uz to, najavio je redovitu dekansku vizitaciju župa koja će biti krajem rujan ili početkom listopada, podsjetivši pritom da je prošle godine gučegorski arhiđakon mons. Pavo Jurišić u svim župama obavio kanonsku vizitaciju.

Preč. Mikić je konstatirao kako je ove godine u Travničkom dekanatu upriličena krizma samo u župi Sv. Juraja u Vitezu, te da će "ako Bog da u svim drugim župama koje imaju krizmanike krizma biti 2022.".

Konstatirano je da su prošle božićne velike ispovijedi bile prilagođene uvjetima pandemije kao i preporukama vrhbosanskih nadbiskupa, te da je velika uskrsna ispovijed obavljena prema ustaljenim rasporedima uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Dekan je zamolio da se pokuša do bolesnika doći dok su kod kuće pomazati ih i ispovjediti prije nego pozovu hitnu pomoć, s obzirom da svećenici nemaju mogućnost odlaska na Covid-odjele u bolnice kao ni u starački dom u Travniku.

Svećenici su iznijeli problematiku imovinsko-pravnih odnosa i vlasništva nad grobljima, o čemu je onda uslijedila rasprava.

U kontekstu predstojećega 50. Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije, dekan Mikić je potaknuo župnike da iz ovoga, najmnogoljudnijega dekanata u ovoj mjesnoj Crkvi, organiziraju - zajednički ili pojedinačno - autobuse za mlade kako bi sudjelovali na ovom događaju.

Susret je završen ručkom i druženjem u župnoj blagovaonici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?