Dan Preda:

Odluka Vijeća EU čvrsto pozicionira BiH na njenom europskom putu

European Union
Foto: European Union
20.09.2016.
u 13:48

Danas je Vijeće Europske unije zatražilo od Europske komisije da dostavi svoje mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo, u skladu s postupkom utvrđenim u članu 49. Ugovora o Europskoj uniji. Pozdravljam ovu toliko iščekivanu odluku koja Bosnu i Hercegovinu čvrsto pozicionira na njenom europskom putu - izjavio je Cristian Dan Preda, izvjestitelj Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu povodom zaključaka Vijeća za opće poslove o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Napominje da je zeleno svjetlo od Vijeća došlo sedam mjeseci nakon formalnog podnošenja zahtjeva za članstvo, tijekom kojih je bilo jako teško doći do odluka o preostalim uslovima zbog političkih nesuglasica u BiH, a koje su bile prijeko potrebne da bi Vijeće razmatralo zahtjev.

- Nadam se da će Europska komisija brzo reagirati na zahtjev Vijeća i poslati upitnik što je prije moguće, tako da vlasti BiH mogu početi pripremati odgovore - naveo je Preda.

Naglašava da je upitnik kompleksan i zahtjevan zadatak koji će iziskivati mnogo napora, ozbiljnosti i predanosti.

- Paralelno s tim, vlasti će morati nastaviti provođenje dogovorenih reformi, kao što je danas ponovilo i samo Vijeće. Tempo kojim će BiH proći kroz ovaj proces, a koji počinje od danas, u potpunosti će zavisiti od domaćih vlasti - dodao je Dan Preda.

Dosadašnja iskustva proširenja EU pokazuju da cijeli proces, od poziva upućenog Europskoj komisiji da izradi mišljenje do završne dostave tog mišljenja, može trajati do godinu dana ili duže. To će sve ovisiti o sposobnosti zemlje da pruži kvalitetne i koordinirane odgovore na upite Komisije, ali i od napretka u vezi s usvajanjem neophodnih reformi za članstvo u EU.

- Kako se vrata Europske unije otvaraju, pozivam vlasti u BiH da ne izgube iz fokusa njihov cilj a to su europske integracije. Napredak, u razumnom roku i bez nepotrebnog odlaganja, u svrhu dobijanja statusa zemlje kandidata će biti moguć samo ako vlasti promijene svoje metode rada, i stave u fokus izgradnju konsenzusa i koordinacije umjesto neslaganja i ostvarivanja kratkoročnih političkih poena. Današnja odluka Vijeća treba da bude poticaj da se u tome ustraje i da se nastavi raditi s još više odlučnosti za dobrobit građana BiH - zaključio je izvjestitelj Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije