unatoč kašnjenju

Od prodaje poduzeća financirat će studiju za istraživanje nafte i plina

23.01.2019.
u 16:00

Od prihoda koji se dobije prodajom i privatizacijom državnih poduzeća Vlada Federacije BiH financirat će izradu studije pod nazivom “Strateška procjena utjecaja na okoliš programa regionalnih geoloških istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog plina na prostoru FBiH” i rad stručnog povjerenstva za recenziju ove studije, u iznosu od 300.000 maraka.

Važnost projekta

Dio dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom javnih poduzeća raspoređivat će Agencija za privatizaciju u FBiH u cilju financiranja. Vlada FBiH navodi kako je zbog povoljnih rezultata ranijih, kao i preporuka za daljnja istraživanja perspektivnih područja, potrebno izraditi studiju koja bi definirala obveze koncesionara o poduzimanju mjera zaštite, saniranja i rehabilitacije istražnih prostora i eksploatacijskih polja, a u skladu s propisima u Federaciji BiH kojima se reguliraju pitanja istraživanja nafte i zaštite okoliša. Ministarstvo nakon izrađene studije mora predložiti Vladi članove stručnog povjerenstva koje će izvršiti recenziju studije te nakon toga organizirati javnu raspravu u FBiH.

Nakon toga Vlada će, prema zaključku, uputiti u Parlament na razmatranje i usvajanje projekt. Spomenimo i to kako je Vlada FBiH davno imenovala stručno povjerenstvo za projektni zadatak za izradu strateške studije o procjeni utjecaja na okoliš u vezi s nastavkom istraživanja nafte i plina u Federaciji BiH u sastavu: Stjepan Matić, predsjednik, Mehmed Cero, Fetah Muhić, Hazim Hrvatović, Begajeta Habota, Hazim Hadžović i Ivan Topić.

Zakonske preinake

Spomenuto stručno povjerenstvo, kako stoji u izvješću, na osnovi dostupne literature, podataka, informacija i iskustva načinilo je projektni zadatak za izradu studije “Strateška procjena utjecaja na okoliš programa regionalnih geoloških istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog plina na prostoru Federacije BiH” u vezi s nastavkom istraživanja nafte i plina u Federaciji BiH. Podsjetimo kako je naftni gigant Shell, zbog pada cijena nafte na svjetskom tržištu, odustao od suradnje s Vladom Federacije BiH 2015. godine. Osim pada cijena nafte na svjetskom tržištu sa 104 dolara od početka 2014. godine na 47 dolara u drugoj polovini 2015. godine, razlog zbog kojeg je Shell izišao iz cijelog projekta jest i inertnost vlasti u Federaciji BiH.

Osim što je nizozemski naftni div smanjio svoje investicije namijenjene istraživanju nafte i plina na prostoru cijelog svijeta, i stare strukture vlasti u Federaciji BiH u cijeli projekt ušle su poprilično nepripremljene, što se vidi iz zakona koji su trebali biti doneseni, a nisu, i koji su se kasnije donosili u hodu... U nastojanjima da ovaj put spremna dočeka novog inozemnog koncesionara, Vlada Federacije BiH napravila je niz zakonskih preinaka koje su trebale pomoći boljoj i bržoj realizaciji mogućeg traženja nafte i plina. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije