ministar potvrdio

Od početka pandemije koronavirusa 7.000 radnika u FBiH izgubilo posao!

radnici
01.04.2020.
u 19:44

Od početka pandemije koronavirusa u Federaciji BiH posao je izgubilo nešto više od 7.000 radnika, izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača

"Vlada FBiH nema zakonsku osnovu zabraniti tvrtkama da radnicima daju otkaze. Ono što može učiniti jeste stimulirati poslodavce koji se odluče ne otpuštati radnike na način da snosi dio obveza, odnosno uplaćuje za te radnike. Za sve koji budu otpušteni, Vlada će kroz službe za zapošljavanje nastojati brinuti o tim radnicima na način da ostvare novčanu naknadu za nezaposlene u skladu sa zakonom", rekao je Drljača, piše Klix.ba. 

On je kazao kako će se na sjednici Vlade FBiH u petak razmatrati stablizacijski plan za FBiH. Dodao je kako je premijer Fadil Novalić formirao tim koji će raditi na ovom prijedlogu plana.

Kada je riječ o pojedinim industrijskim granama, prije nekoliko dana je objavljen podatak da je u BiH do sada u drvnoj industriji bez posla ostalo 2.000 radnika.

Premijer FBiH Fadil Novalić nakon današnjeg sastanka s gospodarstvenicima svih parlamentarnih stranaka o okvirnim stabilizacijskim mjerama u Federaciji BiH obećao je da će Vlada subvencionirati poreze i doprinose za sve koji nisu otpuštali radnike.

"Najavljujem formiranje dva fonda od ukupno milijardu KM za pomoć gospodarstvu", izjavio je Novalić u kratkom obraćanju medijima.

Inače, na Vladu FBIH veliki su pritisci poslodavaca, sindikata ali i niza stranaka s prijedlozima konkretnih mjera da se spriječi veliki val otkaza od kojeg se strahuje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?