CMOK!

Od kuda dolazi tradicija novogodišnjeg poljupca i što znači?

27.12.2019.
u 10:15

Svi znamo da se na Novu godinu u ponoć ljubi, a znamo li zašto se ljubi?

Iako se ne zna točno od kuda je došla tradicija novogodišnjeg poljupca, postoje mnoge teorije od kuda bi mogao potjecati.

Neki povjesničari kažu kako taj poljubac potječe iz Starog Rima. Rimljani su svake godine imali svoj festival Saturanlije, a pretpostavljalo se da se na njemu događalo puno nestašluka i poljubaca. Zatim se on proširio na Europu pa i na ostatak svijeta. 

Nakon toga se poljubac veže i za renesansu, u kojoj su bili poznati balovi pod maskama diljem cijele Europe. Te su se u ponoć skidale maske i dijelili se se pljupci, a oni su bili način ćišćenja od zla te su predstavljali novi početak.

Najvjerojatnija teorija je da su njemci zapoeči tradiciju novogodišnjeg poljupca. Nijemci su imali svoje novogodišnje zabave diljem zemlje, gdje su svi iščekivali ponoć kako bi dobili poljubac. Muzika se zaustavila, prestao je razgovor i odbrojavale su se sekunde do ponoći, a čim je sat pokazao ponoć, "padali" su poljupci na sve strane.

  A zatim se preko nijemaca novogodišnji poljubac proširio i do amerikanaca te su oni potpuno proslavili taj poljubac svojim holivudskim filmovima, koji su postavili određena očekivanja za poljubac. Često se novogodišnji poljubac prikazivao kao najromantičniji trenutak u kojem se iskazivala ljubav.

Zapadne kulture su modernizirale taj poljubac te se sada smatra da ako se poljubite točno u ponoć, vaša godina biti će puna ljubavi, strasti i poljubaca. No, ako u ponoć ostanete bez poljupca, vaša će godina biti usamljena. 

Sada je na vama hoćete li prihvatiti ovu dugogodišnju tradiciju, ali dobili vi poljubac ili ne znamo da će vaša Nova godina biti sjajna. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?