Poduzetništvo

Od farmi do novih strojeva - novac EU-a za stotine radnih mjesta i ostanak

21.04.2021.
u 13:01

Novi poljoprivredni strojevi, modernizacija farmi i gospodarstava, primjena novih tehnologija koje bolje iskorištavaju potencijale, a sve u cilju jačanja konkurentnosti, samo su neki od rezultata vidljivih u nizu lokalnih zajednica diljem BiH, a koji su pak rezultat projekata Europske unije, koja dijeli milijune eura pomoći poduzetnicima, piše Večernji list BiH. Podsjećamo, trenutačno se u BiH provode dva projekta - EU4Business (koji financiraju Europska unija i njemačka vlada) i EU4Agri (koji financira Europska unija), u vrijednosti višoj od 36 milijuna eura radi jačanja bh. ekonomije te očuvanja i kreiranja novih radih mjesta. No, tu nije kraj. EU je nedavno odobrio interventnu pomoć mikro, malim i srednjim poduzećima i poljoprivrednicima u iznosu od 18 milijuna eura. Ova sredstva bit će dostupna preko dvaju novih projekata: EU4BusinessRecovery, u vrijednosti od 13,7 milijuna eura, koji financiraju Europska unija i vlada Savezne Republike Njemačke, i EU4AgriRecovery, čija je realizacija počela 1. siječnja ove godine.

Korištenje sredstava

Istodobno, javnost svakodnevno može svjedočiti novim, uspješnim pričama s terena koje su rezultat korištenja sredstava iz postojećih projekata.

Jedna takva dolazi nam iz Livna. S napunjenih 30 godina Mate Omazić napustio je rodni Zagreb i doselio se u Livno, kraj njegovih predaka, s planom bavljenja stočarstvom, o kojem ništa nije znao. Pet godina poslije i uz podršku EU4Business projekta, koji financiraju Europska unija i Savezna Republika Njemačka, Mate je vlasnik najmodernije farme goveda u BiH!

- Prve godine kupio sam 24 grla, a sada ih imamo oko 150. Prvi smo u Bosni i Hercegovini uvezli pasminu goveda salers, koja dolazi s francuskih planinskih područja sličnih našim. Iz našeg se stada tijekom posljednjih pet godina formiralo više od deset drugih matičnih stada - govori Mate, piše portal Izaslanstva EU-a u BiH.

Veliki uspjeh postigla je i obitelj Pavlović kraj Šamca, kojima je rad na farmi “Braća Pavlović” olakšan dobrim dijelom zahvaljujući sredstvima EU-a. Uz pomoć projekta EU4Business nabavili su nove strojeve, čime je osigurana modernizacija procesa rada. Sve to vodi unaprjeđenju produktivnosti rada, ali i nižim troškovima proizvodnje. U ovoj su obitelji iznimno zadovoljni, a kako ističe Živan Pavlović, jedan od sinova vlasnika farme, razlika novih strojeva u odnosu na one stare je velika te ističe kako sami ne bi mogli osigurati nove strojeve jer su jako skupi.

Dobre vijesti dolaze i iz Odžaka gdje tri generacije obitelji Omićević, otac, sin i unuci, vrijedno rade na polju, koristeći sada i pogodnosti projekta EU-a. Mehmedalija Omićević, najstariji član obitelji, naglašava kako se raduje svakom novom danu i poslovima, dok njegov sin Sanel, inače vlasnik obrta, a koji se bavi primarno proizvodnjom mlijeka, uzgojem krava i bikova, ali i proizvodnjom hrane za oko 200 životinja na farmi, objašnjava kako će novim strojevima koje su kupili kroz projekt EU4Business moći još više unaprijediti rad na farmi.

Optimizam

Ove tri priče samo su neke od onih koje ulijevaju nadu i otvaraju prostor za optimizam te pokazuju kako se u BiH može uspjeti raditi i živjeti od plodova zemlje, kao i dobiti vrijednu pomoć partnera iz EU-a koja im je značajan poticaj za daljnje unaprjeđenje proizvodnje. Pričama tu nije kraj. Osim aktualnih projekata, Europska unija je, kako smo naveli, pokrenula i dva nova: EU4BusinessRecovery, vrijedan 13,7 milijuna eura za pomoć poduzetnicima u pandemiji, ima cilj sačuvati više od 1000 radnih mjesta ugroženih zbog utjecaja pandemije, dok će najmanje 100 novih radnih mjesta biti kreirano. Projekt EU4AgriRecovery vrijedan je pet milijuna eura, a za cilj ima oporavak i dugoročnu otpornost poljoprivrede i ruralnih područja.

U sklopu projekta više od 400 radnih mjesta bit će sačuvano, dok će se kreirati najmanje 100 novih radnih mjesta u sferi zaštite okoliša, tzv. zelenih radnih mjesta. Osim toga, bit će podržano uspostavljanje 20 novih inovativnih i ekološki odgovornih “zelenih” poduzeća. Navedeni projekti samo su neki od poznatijih, a paralelno s njima Europska unija pomaže i u nizu drugih segmenata gospodarstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?