Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Od 15. siječnja na recept će biti dostupno više novih lijekova

19. prosinca 2021. u 15:44 0 komentara 2392 prikaza
lijekovi

Osiguranicima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od 15. siječnja iduće godine na recept će biti dostupno više novih lijekova, poput onih za osteoporozu, ulcerozni kolitis, epilepsiju, arterijsku hipertenziju, dijetetski preparati za bebe. 

Iz Fonda su pojasnili da to znači da će pacijenti izdvajati znatno manje novca za ove lijekove, odnosno za lijekove sa “Liste A” plaćat će samo participaciju ako nisu oslobođeni plaćanja ove obaveze, a za one sa “Liste B” umjesto pune plaćat će pola cijene, piše Glas srpske. 

Upravni odbor Fonda je na prijedlog Komisije za lijekove usvojio odluku da se na “Listu A” uvrste četiri nova lijeka, a šest na “Listu B”.

“Tako će osiguranicima koji imaju akutnu fazu ulceroznog kolitisa na recept biti dostupan lijek mesalazin rektalna suspenzija, koji je uvršten na Listu A”, navodi se u priopćenju i dodaje da ovaj lijek utiče na smanjenje akutnih napada, a samim tim i liječničkih pregleda i hospitalizacija, te smanjuje potrebu za primjenom biološke terapije.

I lijek “teriparatid, rastvor za injekciju”, koji se koristi u liječenju teških formi osteoporoze, uvršten je na “Listu A”, a pravovremenim tretmanom utiče se na smanjenje broja hospitalizacija oboljelih, bolovanja zbog invalidnosti, liječničkih pregleda.

Osiguranicima će u idućoj godini na “Listi A” biti dostupan i lijek “levetiracetam, oralni rastvor”, koji se koristi u liječenju epilepsije, a njegovim uviđenjem bit će omogućena primjena terapije i za djecu jer već postoji na listi ali u obliku tablete i koriste ga odrasli pacijenti.

Na “Listu A” uvršten je i dijetetski preparat, odnosno hrana za posebne medicinske namjene /”Neokat”/, što je, smatraju u Fondu, značajna olakšica za roditelje beba do navršenih 12 mjeseci života koje imaju alergiju na proteine kravljeg mlijeka i višestruku intoleranciju na proteine hrane.

Iz Fonda dodaju da će zbog čestih zahtjeva za refundaciju, radi unapređenja dostupnosti, na prijedlog pedijatra ovu hranu biti moguće ubuduće dobiti na recept, bez plaćanja.

Ovaj dijetetski preparat na recept će biti dostupan i za oboljele od Netertonovog sindroma.

Također, kod enteralne hrane /”Nutrini”, “NutriniDrink”, “Infantrini”/ koju koriste oboljeli od pojedinih rijetkih oboljenja, proširena je indikacija, te će se ovi preparati od polovine siječnja moći propisivati i oboljelima od mukopolisaharidoze tip dva /Hanterov sindrom/.

Kada je u pitanju “Lista B”, uvršten je lijek “mesalazin gastrorezistentne granule” za liječenje akutnih epizoda i održavanje remisije ulceroznog kolitisa.

Na ovu listu uvršteni su i lijekovi koji se koriste u liječenju arterijske hipertenzije, i to “enalapril, lerkanidipin”, '“amlodipin, valsartan” i “amlodipin, hidrohlorotiazid, valsartan”.

“U pitanju su lijekovi koji predstavljaju suvremenu i učinkovitu terapiju jer su komforniji za pacijente budući da jedna tableta u sebi sadrži dva, odnosno tri lijeka. Upravo iz tog razloga i Fond će imati manje troškove za farmaceutske usluge izdavanja lijeka”, pojasnili su iz Fonda, te dodali da ovi lijekovi doprinose i smanjenju neželjenih učinaka.

Od 15. siječnja i lijek “ezetimib tablete” nalazit će se na “Listi B”, a on se koristi za sekundarnu prevenciju koronarne bolesti, kao i kod dijabetesa, kronične bubrežne insuficijencije, te kod prisustva implantata i graftova na srcu i krvim sudovima. Lijek će se propisivati po preporuci kardiologa ili endokrinologa.

“Lijek žtadalafil film tabletež moći će se propisivati pod indikacijom benigna hiperplazija prostate i to po preporuci urologa”, dodali su iz Fonda.

Takođe, od polovine januara lijek kojeg koriste oboljeli od cistične fibroze “dornaza alfa rastvor za raspršivanje”, a nabavlja ga Fond, isporučivaće se i apotekama u mjestu prebivališta oboljelih.

“Ovaj lijek je do sada bio dostupan samo u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, a kako roditelji sa oboljelom djecom ne bi morali putovati iz udaljenijih krajeva Srpske, omogućeno je da se ovaj lijek može podići i na recept u apoteci”, naveli su iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

Pored toga što će pacijenti izdvajati manje novca, u Fondu ističu da se uvođenjem savremenih terapija obezbjeđuje efikasnije liječenje oboljelih, ali i racionalizuju ukupni troškovi liječenja, budući da nove terapije doprinose smanjenju hospitalizacija, pregleda, bolovanja i slično.

Uvođenjem novih lijekova, iz Fonda kažu da su nastavili dugogodišnju praksu da se krajem svake godine proširuje lista s ciljem da u narednoj godini osiguranicima na raspolaganju bude više lijekova u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja.

U skladu s tim za narednu godinu FZO je planirao oko milijun KM više za lijekove na recept, odnosno ukupno je planirano 61,5 milijuna KM, čime se, kako su objasnili, nastavlja kontinuitet unapređenja dostupnosti lijekova, a samim tim i zdravstvene zaštite građana.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.