Etički kodeks

Obavljati dužnost bez osobne koristi i mita, biti strpljiv i pristojan

26.04.2018.
u 11:10

Etički kodeks izabranih i imenovanih dužnosnika, koji je prije nekoliko dana usvojilo Općinsko vijeće Ljubuški, po svome sadržaju i ciljevima može se odnositi na sve dužnosnike bilo kojih razina vlasti. Razmjerno je opsežan, ima 44 članka i obuhvaća više područja vezanih uz rad, ponašanje i djelovanje dužnosnika koji su izabrani ili imenovani, piše Večernji list BiH. 

Biblijsko pitanje

Kodeksom se promiče i potiče sljedeći standard ponašanja: kvalitetno obavljanje preuzete dužnosti, visoki i dosljedni standardi ponašanja, timski rad i kolegijalnost, rješavanje problema na otvoren i pošten način, pravednost, uvažavanje i odgovornost te povećanje povjerenja javnosti prema angažmanu izabranih dužnosnika. Istodobno, kodeksom se sprečava: samopromidžba, korištenje zajedničkih resursa za vlastite potrebe, nepristojno reagiranje...

Kodeks je dosta prostora posvetio vršenju dužnosti. Izabrani ili imenovani dužnosnici, djelujući u interesu općine Ljubuški, neće zloupotrebljavati svoje ovlasti u svrhu vlastitog interesa ili interesa drugih pojedinaca i skupina. Prema Zakonu o sukobu interesa, ne smiju svoj privatni interes stavljati iznad javnog interesa niti koristiti javnu dužnost za osobnu dobit osobe koja je s njima povezana. Pri donošenju odluka dužnosnik će se rukovoditi pitanjem - želi li da njemu netko uradi isto što on radi drugom ili drugima? U međusobnoj komunikaciji i javnom istupanju izbjegavat će uvredljiv govor, obmanjivanje, manipulaciju, samopromociju i neučtivost u kreiranju i vođenju dijaloga, izbjegavat će konflikte i snažiti povjerenje javnosti prema tijelima općine Ljubuški. Kad je riječ o korupciji, naglašava se da se isključuje povreda javne dužnosti radi osobne koristi, tj. otuđenje ili rasipanje javnih sredstava, nuđenje, davanje ili prihvaćanje mita (dara) ili neke druge nedopustive koristi.

Ponašanje na sjednicama

Javnim i službenim resursima upravlja se na učinkovit i ekonomičan način, isključujući njihovo korištenje u privatne svrhe. U obavljanju svojih dužnosti izabrani dužnosnici vodit će računa da svojim postupkom ne urade nešto čime bi pronevjerili proračunska sredstva ili druga sredstva zajednice, kao i da ih koriste, izravno ili neizravno, u osobne svrhe.

Kodeks uređuje i ponašanje dužnosnika na sjednicama te, uz ostalo, nalaže da se ne prekida govornika i ne obraća bez traženja riječi, da se odluke donose oslobođeno od svih predrasuda, kao što su pristranost prema određenom političkom svjetonazoru, rasi, vjeri, naciji, spolu i drugim mogućim predrasudama, da se u obraćanjima ne koriste izrazi i riječi koje vrijeđaju ljudsko dostojanstvo, narušavaju ugled pojedinca, općine Ljubuški i Općinskog vijeća te potiče na mržnju i nasilje.

U medijskim nastupima izabrani dužnosnici će pružati sve potrebne informacije vezane uz obavljanje svojih dužnosti, izbjegavajući pritom obmanjivanje i manipulaciju građana.

U slučaju kršenja etičkoga kodeksa, koje može biti lakšeg, težeg ili najtežega oblika, predviđene su odgovarajuće sankcije. 

Ključne riječi

Komentara 1

P1
petrus_1
20:08 11.07.2018.

Molim redakciju da ispita vjerodostojnost novinara Ivana Kaleba. Prema saznanjima brojnih čitatelja piše laži. Hvala!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije