OHR SAVJETNIK

Nutricionistica je odabrala najzdravije namirnice ove sezone, uključite ih u prehranu!

23.06.2020.
u 18:59

Bobičasto voće

Osim što su ukusne i osvježavajuće, ove crvene, plavkaste i crne bobice bogate su vitaminom C, a sadrže i beta karoten, folate, vrijedne mineralne tvari poput željeza, kalija, prehrambena vlakna važna za urednu probavu. Za atraktivnu boju ovih bobica zaslužni su pigmenti flavonoidi, točnije antocijani, koji djeluju kao snažni antioksidansi. Sezona jagoda, malina, kupina, crveni, crni i bijeli ribiz, borovnica, trešanja i višnji službeno je otvorena, piše Ordinacija.hr.

Narančasto je u modi

Narančasto voće i povrće obiluje beta-karotenom koji mu i daje narančastu boju. Metaboličkim procesima beta-karoten u tijelu prelazi u vitamin A, koji štiti kožu tijekom ljeta. U jelovnik zato uvrstite breskve, marelice, nektarine, dinje, mrkvu i papriku. Bogate su i folatom, kalijem, natrijem, magnezijem i fosforom. Prehrambena vlakna doprinose i uravnoteženoj probavi. S obzirom da ima malu kalorijsku vrijednost, slobodno se opustite i uživajte u ukusnim narančastim plodovima.

 

Shutterstock

 

Tikvenjače

U ovu skupinu namirnica spadaju tikvice, krastavac, lubenica i dinja. Bogati vodom, elektrolitima i antioksidansima savršen su izbor za vruće ljetne dane. Uvrstite ih u jelovnik kako biste nadoknadili elektrolite izgubljene znojenjem, a antioksidansi poput beta-karotena i likopena pobrinut će se za zaštitu Vaše kože.

Mahunarke

Zelene mahune i bob uključite u ljetni jelovnik. Kao i druge mahunarke, vrijedan su izvor
bjelančevina. Sadrže karotenoide lutein i zeaksantin koji imaju protuupalno djelovanje. Obiluju vitaminom K koji je presudan za proces zgrušavanja krvi teza pravilnu mineralizaciju kostiju. Bogate su vitaminima A i C koji pružaju snažnu antioksidativnu zaštitu. Bjelančevine iz mahunarki se odlično nadopunjuju sa onima iz žitarica osiguravajući u kombinaciji sve esencijalne aminokiseline nužne organizmu.Sadrže vitamina B skupine te minerale poput željeza, mangana, fosfora, kalcija i magnezija. Uz to, bogati su prehrambenim vlaknima. Skuhajte ih i pripremite hladnu ljetnu salatu.

 

Foto: Shutterstock

 

Fermentirano povrće vs. zeleno lisnato povrće

Izvrstan je izvor vitamna C i K, kalija i kalcija, ali i probiotičkih bakterija. Ljeti ga zamijenite svježim kupusom, špinatom, blitvom, raštikom. Osim što sadrže antioksidanse poput beta-karotena, sadrže i vitamine C i K te kalcij, kalij, magnezij i željezo. Probiotičke bakterije nadomjestite fermentiranim mliječnim proizvodima poput kefira ili jogurta koji će Vas ujedno i rashladiti u vrućim ljetnim danima.

 

Kivi vs. borovnice

Osim obilja vitamina C, kivi je bogat antioksidansima luteinom i zeaksantinom koji čuvaju zdravlje mrežnice i leće oka. Ove pigmente sadrži i borovnica, iako je najpoznatija po ljubičasto-plavom antocijaninu.

 

Shutterstock

 

Naranče vs. dinja

Naranče su nam korisne i zato što su dobar izvor folata, što je posebno bitno za prehranu trudnica. Osim konzumiranjem tamnozelenog lisnatog povrća, potrebu za folatima možemo zadovoljiti i uvrštavanjem dinje u svoj jelovnik.

Muškatna tikva vs. rajčica

Manje je poznato da je ova jesenska kraljica izrazito bogata kalijem. Ljeto nam donosi dostojnu zamjenicu – rajčicu, koja je uz bananu sinonim za izvor kalija. Osim ovog važnog elektrolita sadrži i dobro poznat antioksidans likopen.

Sirutka

Ovaj nusprodukt proizvodnje sira itekako je vrijedna namirmica. Osim što ćete ugasiti žeđ, tijelo će dobiti potrebne bjelančevine i vitamine (pogotovo B skupine, tiamin) bez unošenja teške hrane, a obiluje i elektrolitima, zbog čega odlično hidratizira organizam.

4 ukusna, zdrava i jednostavna preljeva za salate koji će vas oduševiti!

Začinsko bilje

U prehranu svakako uvrstite svježe začinsko bilje poput koje ima učinak hlađenja organizma kao što su korijander, komorač i kopar. Kod pretjeranog znojenja može Vam pomoći i čaj od kadulje.

 

Shutterstock

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?