Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Novi ministar vanjskih poslova RH rođen je u Prisoju kod Tomislavgrada

18. srpnja 2019. u 13:51 1 komentara 611 prikaza

Dr. Gordan Grlić Radman, sadašnji veleposlanik RH u Berlinu novi je ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Dr. Grlić Radman zamijenit će Mariju Pejčinović Burić. Tu informaciju prenijeli su hrvatski mediji dodajući kako na mjesto Gabrijele Žalac dolazi ministar Marko Pavić, umjesto Tomislava Tolušića pomoćnica ministra Marija Vučković a umjesto Nade Murganić saborska zastupnica Vesna Bedeković.

Dr. Gordan Grlić Radman rođen je 1958. u Prisoju kraj Tomislavgrada. Nakon studija odlazi u Švicarsku i u Bernu završava menadžersku školu. Jedan je od osnivača udruženja hrvatskih sveučilištaraca izvan domovine.

U Hrvatsku se vraća 1991., na mjesto tajnika Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Sudjelovao je u koordinaciji humanitarne pomoći u Sanitetskom stožeru RH i Uredu za izbjeglice i prognanike Vlade RH, a bio je i član dviju Vladinih delegacija u humanitarnoj misiji u Švicarskoj. Prelazi u Ministarstvo vanjskih poslova otkuda ga šalju u Švicarsku kako bi uspostavio diplomatsku mrežu.

U statusu veleposlanika obnašao je i dužnost tajnika Ministarstva vanjskih poslova RH od 1999. do 2000. godine. Magistrirao je i doktorirao na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu s temama “Švicarska i njena neutralnost” te “Neutralnost i nova europska sigurnosna arhitektura”.

Diplomatsko iskustvo, nakon Švicarske, stjecao je u hrvatskim veleposlanstvima u Sofiji, bio je veleposlanik u Mađarskoj, kad je bio izabran i za predsjednika Dunavske komisije.

Nakon mandata u Mađarskoj, prije dvije godine, odabran je za veleposlanika u Njemačkoj. Dobitnik je nagrade Global Public Diplomacy Award časopisa Diplomat Magazine i Diplomatski savjet za angažman na jačanju njemačko-hrvatskih odnosa, kao i zbog isticanja uloge Hrvatske u Europskoj uniji.