Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Novalić obrazložio zastupnicima izvještaj o radu Vlade u 2021.

Novalić je kazao da je posebno ponosan na nekoliko zakona utvrđenih u prošloj godini odnosno u mandatu njegove vlade i u tom setu kao prvo naveo izmjene i dopune Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju
28. lipnja 2022. u 17:11 0 komentara 33 prikaza
Fadil Novalić

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, obrazlažući federalnim zastupnicima izvještaj o radu Federalne vlade u 2021. godini, naveo je niz mjera koje je Vlada poduzela na ublažavanju posljedica pandemije COVID-a 19, kao i druge mjere na unapređenju fiskalne politike, ključnog elementa ekonomskog oporavka te na unapređenju drugih oblasti u Federaciji BiH.

Na sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, Novalić se pozvao i na ocjene iz Izvještaja međunarodne asocijacije OECD o konkurentnosti u jugoistočnoj Europi, prema kojem je njegova vlada poduzela širok, sveobuhvatan paket mjera u borbi s posljedicama pandemije. Upravo fiskalne mjere su bile značajne u toj borbi, naveo je također premijer pozivajući se na taj izvještaj.

Potom je Novalić kazao da je posebno ponosan na nekoliko zakona utvrđenih u prošloj godini odnosno u mandatu njegove vlade i u tom setu kao prvo naveo izmjene i dopune Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Ukazao je na izvanredno uvećanje mirovina u FBiH za 11 posto te na novčanu pomoć umirovljenicima dva puta u protekloj godini.

Novalić je podsjetio i na donošenje Zakona o roditeljima njegovateljima u FBiH kojim su roditeljima djece sa stopostotnim invaliditetom ustanovljene mjesečne naknade u visini najniže neto plaće i pripadajući doprinosi.

Prijedlog zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom nalaže isplatu doplatka od po 103 KM djeci iz socijalno ugroženih obitelji u FBiH sve do njihove 18. godine, podsjetio je također, dok je Zakon o obrtu omogućio izvoz te obrtnicima daje mogućnost da žive od vlastitog rada.

Kao mjere njegove vlade usmjerene na jačanju sveukupnog, ekonomskog, pravnog, pa i okolinskog ambijenta u FBiH, među više drugih mjera je naveo utvrđivanje izmjena i dopuna Zakona o principima lokalne samouprave, Nacrta zakona o zaštiti prijavitelja korupcije, Prijedloga zakona o slobodnim zonama te zakonodavstva o koncesijama i korišćenju obnovljivih izvora energije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.