Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Novac za pomoć migrantima nije uplaćivan preko jedinstvenog računa BiH

14. siječnja 2021. u 11:38 0 komentara 325 prikaza

Ministarstvo financija BiH reagiralo je nakon niza izvješća dužnosnika Međunarodne organizacije za migracije (IOM) te novinarskih upita u vezi s navodima da su milijuni eura doznačeni za rješavanje migrantske krize. Ministarstvo financija i trezora BiH obavještava javnost da novac za ovu namjenu nije uplaćivan na jedinstveni račun trezora BiH, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Netočni su i navodi da se Ministarstvu financija i trezora BiH dostavljaju financijska izvješća iz IOM-a o utrošku tih sredstava jer su ilegalne migracije isključiva nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH i svi kontakti se završavaju u tom ministarstvu koje priprema izvješća za sjednice Vijeće ministara BiH. 

Podsjećamo da sve institucije BiH imaju obvezu da posluju sukladno Zakonu o financiranju institucija BiH te da dostavljaju informacije za izvješća o izvršenju proračuna koja, nakon što ih usvoje Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH, redovito objavljujemo na web stranici Ministarstva financija i trezora BiH (www.mft.gov.ba). 

Svi rashodi obuhvaćeni proračunom i drugim aktivnostima utemeljenim na zakonima transparentni su i dostupni domaćoj i međunarodnoj javnosti, a detaljni opisi i način trošenja javnog novca nalaze se na web stranici Ministarstva i kroz projekat „Proračun za građane“.

Sredstva planirana proračunom troše se sukladno zakonu dok tokove novca međunarodnih institucija Ministarstvo financija i trezora BiH ne može pratiti mimo svojih nadležnosti.
 
Sva zaduženja koja odlukama Vijeća ministara budu dostavljena Ministarstvu financija i trezora BiH bit će realizirana sukladno zakonu i važećim propisima.  

Ministarstvo financija i trezora BiH ima bazu podataka kroz Forum za koordinaciju donatora (DCF) kojem članice ovog foruma dostavljaju godišnja izvješća i gdje je IOM obuhvaćen kao implementator kroz pojedine projekte Europske unije i Organizacije Ujedinjenih naroda, a verificirani podaci o tome dostupni su na www.donormaping.com", stoji u priopćenju

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.