Banja Luka

Nova zanimanja pred malim maturantima

26.02.2021.
u 14:10

Mali maturanti u Republici Srpskoj prilikom izbora zanimanja na raspolaganju će imati i nekoliko novih smjerova, među kojima su operater suvremenim tehnologijama i carinski tehničar.

Kako su istaknuli u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, svršeni osnovci, koji se u školskoj 2021/2022. godini odluče za zanimanja operater suvremenim tehnologijama ili mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike, to će moći upisati u Tehničkoj školi u Banjoj Luci, dok je u banjolučkoj Politehničkoj školi planiran novi smjer, tehničar multimedija. Upis za carinskog tehničara, naglasili su u ministarstvu, planiran je u čak deset srednjih škola u Republici Srpskoj.

- Prijedlog plana upisa učenika u prvi razred u narednoj školskoj godini sve srednje škole u Republici Srpskoj su dostavile u zakonskom roku. Uz planove upisa dostavljena su i mišljenja jedinica lokalne samouprave i Gospodarske komore RS, kao i podaci Zavoda za zapošljavanje RS - kazali su u Ministarstvu prosvjete. 

Podsjetili su da je tijekom 2020. godine završen postupak revizije zanimanja, jedna od aktivnosti propisane Akcijskim planom za sprovođenje reforme za oblast srednjeg obrazovanja, a od školske 2020/2021. godine u primjeni su svi novi nastavni planovi i programi, za ukupno 106 zanimanja u 14 struka.

- Nastavni planovi i programi su usklađeni sa razvijenim standardima zanimanja, zahtjevima i potrebama tržišta rada i suvremenim dostignućima tehnike i tehnologije - rekli su u ministarstvu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?