Preventiva

Nisu bolesni i u punoj su snazi, a dožive srčani zastoj – naučite kako pomoći i spasite život

01.12.2022.
u 17:45

Zaklada Hrvatska kuća organizira besplatne radionice za građane o kardio-pulmonalnom oživljavanju 3. i 10. prosinca od 10 do 13 sati na Tribini Grada Zagreba (Kaptol 27).

Svi zainteresirani građani mogu se prijaviti na https://ozivi.me/prijava/.

Srčani zastoj se ne događa samo starim i bolesnim osobama. Brojni primjeri nam pokazuju da su žrtve iznenadne srčane smrti bili upravo sportaši u punoj snazi, koji dotada nisu ni od čega bolovali. S obzirom na to da se 80 % srčanih zastoja događa izvan bolnice, najčešće kod kuće, postoji mogućnost da će svatko od nas jednom u svom životu upravo biti svjedok srčanog zastoja te da će ta žrtva možda biti netko nama blizak.

U Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, dakle 24 osobe u jednom danu. Za sada nema točnih epidemioloških podataka za našu zemlju o preživljavanju nakon izvanbolničkog srčanog zastoja, no procjenjuje se da od 100 osoba koje dožive srčani zastoj, preživi njih tek 5 do 10.

Što je srčani zastoj?

Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre. Jedini postupak kojim se to može spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja.

Od trenutka kada osoba doživi srčani zastoj, izgledi za preživljavanje se smanjuju za 10 % svake minute tijekom koje se ne provodi oživljavanje. Već nakon četiri minute srčanog zastoja mozak je nepovratno oštećen, a nakon 10 minuta osoba gotovo da i nema šanse za preživljavanje. Kao i u mnogim europskim zemljama, prosječno vrijeme potrebno hitnoj medicinskoj pomoći da stigne do osobe sa srčanim zastojem u Hrvatskoj iznosi 13 minuta.

Naučite kako spasiti život

Stoga, ukoliko se ne provode oživljavanje do dolaska hitne medicinske pomoći, male su šanse da priča ovih osoba sretno završi.

Pozivamo naše građane da se odazovu edukativnim radionicama o oživljavanju koje Zaklada Hrvatska kuća srca organizira dugi niz godina i nauče kako nekome spasti život. U ovom adventskom razdoblju kada razmišljamo o darivanju, pozivam naše sugrađane da razmisle o ovoj poučnoj radionici i možda jednog dana zahvaljujući svojem znanju nekome daruju život, izjavila je Ivana Portolan Pajić, članica Upravnog odbora Zaklade Hrvatska kuća srca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije