HIT SERIJA

Netflix je navodno za seriju "Squid Game" potrošio "samo" 21 milijun dolara

14.10.2021.
u 15:24

Prema tvrdnji Bloomberga Netflix je navodno potrošio 21 milijun američkih dolara na produkciju serije "Squid Game", a na osnovu internih dokumenata iz tvrtke do kojih su došli. Porast broja streaming platformi posljednjih godina izazvao je trku u produkciji sadržaja, povećavajući troškove dok medijske tvftke pokušavaju namamiti pretplatnike. Trenutno najveći svjetski hit, Netflixova serija "Squid Game", nije zasnovana na već postojećoj IP adresi i koštala je malu svotu u poređenju s drugim najuspješnijim ostvarenjima sa streaming platformi. Netflix je potrošio 21,4 milijuna dolara na hit seriju na korejskom jeziku, izvijestio je u srijedu Bloombergov Lucas Shaw, na osnovu internih dokumenata do kojih je došao.
Čini se da se uloženo itekako isplatilo sudeći prema podacima koje je u utorak objavila tvrtka, a u kojima kažu da je "Squid Game" ostvarila najuspješniji debi u povijesti, sa 111 milijuna kućanstava koja su je gledala od premijere 17. rujna.
Netflix broji pregled ako korisnik gleda najmanje dvije minute emisije ili filma. Drugu najveću seriju platforme, "Bridgerton", u prvom mjesecu pogledalo je 82 milijuna članova.
Netflix ulaže velika sredstva u Južnu Koreju, matičnu zemlju serije, izdvojivši 500 milijuna dolara za produkciju sadržaja u regiji ove godine, navodi Variety. No devet epizoda "Squid Game" je Netflix koštala oko 2,4 milijuna dolara po epizodi - mnogo manju svotu od nekih drugih hitova tvrtke. "Stranger Things" i "The Crown" koštaju 8 milijuna dolara, odnosno 10 milijuna dolara po epizodi, objavio je Variety 2017. godine. Za poređenje, treća sezona "Stranger Thingsa" je šesta najuspješnija na Netflixu, a nijedna sezona "The Crown" nije u top 10 iako je četvrta sezona osvojila nagradu Emmy za najbolju dramsku seriju ove godine.
Na Disneyu, Marvelove serije poput "WandaVision" i "The Falcon and the Winter Soldier" koštaju "čak 25 milijuna dolara po epizodi", napisao je Hollywood Reporter 2019. godine.
Prva sezona ratne serije "The Mandalorian" imala je budžet od 15 milijuna dolara po epizodi, prema THR-u, što bi cijenu cijele sezone od osam epizoda zaokružilo na 120 milijuna dolara. Tehnički giganti poput Applea i Amazona također su dali gomile novca kako bi izgradili svoja poduzeća za streaming. Amazon troši 465 milijuna dolara na prvu sezonu svoje nadolazeće TV serije "Gospodar prstenova", prema THR -u, a to uključuje 250 milijuna dolara koje je potrošio na otkup prava.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije