Naslovnica Vijesti

Nepravedno je 
da Hrvatima drugi biraju predsjednika

31. listopada 2018. u 11:00 0 komentara 609 prikaza

“Ne bojte se ništa. Priđite, živ sam”, tim se riječima 98-godišnji Arie Livne na iznimno nesvakidašnji način predstavio u Židovskom centru u Banjoj Luci. Intervju s čovjekom koji je cijelu obitelj izgubio u holokaustu i s tolikim golemim iskustvom je privilegija, a posebice iskreni pogledi na društvene procese u BiH, regiji, prošlosti, ali i budućnosti. Livne je jedan od tvoraca židovske države i član je cionističkog pokreta. Za većinu Jevreja naziv Židov je uvredljiv.

Kako ste doživjeli posljednji masakr koji je izveden u SAD-u, može li se govoriti o buđenju antisemitizma?

- Taj strašni događaj je, nažalost, očekivan. Antisemitizam je pojava koja postoji tisućama godina i neće prestati od danas do sutra. Ako ikada prestane. Stanje u SAD-u pogoršava odnose jer je desnica na vlasti. Pa, ipak, predsjednik Trump, koji je veliki prijatelj jevrejskog naroda i Izraela, to jasno osuđuje. Na mene ovaj događaj ima jako velik utjecaj jer vraća u vrijeme kada smo preživljavali još teže udare. Žalosti me što se to događa u jednoj demokratskoj zemlji kao što je SAD. No, tamo je krajnja desnica iznimno snažna i organizirana. Stalo postoje manji antisemitski izgredi. Treba učiniti sve da do takvih stvari ne dolazi. Ne samo u odnosu na Jevreje, nego i u odnosima svih naroda i religija.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.