Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Nema pregovaranja o ključnim prioritetima za BiH

25. rujna 2020. u 16:41 0 komentara 368 prikaza

Bosni i Hercegovini treba strateški pristup kako bi implementirala svih 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u Europskoj uniji, poručuju iz Europske komisije.

- Prioriteti su neophodan korak na europskom putu, što znači da o njima nema pregovaranja, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornica Europske komisije Ana Pisonero.

Europska komisija je u svibnju 2019. godine usvojila mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji u kojem nije preporučila dodjelu kandidacijskog statusa, nego je navela 14 prioriteta u kojima BiH treba ostvariti napredak kako bi Vijeće EU-a moglo odlučiti o sljedećim koracima. Prioriteti se odnose na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i zaštitu prava svih građana.

Ključne promjene i jezgro Mišljenja je vladavina prava i bez nje nema napretka, poručuju iz Europske komisije.

- Komisija očekuje da će sve izvršne, zakonodavne i sudske vlasti surađivati na usvajanju i implementaciji amandmana o integritetu u zakonu o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) i ovo je hitno. Napredak u ovoj oblasti je ključan kako bi se vratilo povjerenje građana BiH u pravosudni sustav i osiguralo da zemlja u potpunosti i na vrijeme koristi makrofinancijsku pomoć EU-a u kontekstu krize prouzročene pandemijom. Nekoliko drugih reformi još čeka u redu, a to su novi zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) i Zakon o sudovima, kao i zakoni koji se tiču sukoba interesa i javnih nabavki. Oni moraju biti finalizirani i usvojeni bez daljeg odlaganja i u skladu s europskim standardima - navodi Pisonero.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.