Zanimljiv razlog

Neki umirovljenici imaju 0 godina staža prema podacima, a HZMO im svejedno isplaćuje mirovinu, evo i zašto

22.06.2024.
u 20:42

U travnju je bilo ukupno 176.532 korisnika prijevremene starosne mirovine koji su u prosjeku imali mirovinu u iznosu od 533,53 eura, dok im je prosječni radni staž iznosio 35 godina i deset mjeseci. Ipak, zanimljivo je kako se u statističkim podacima može vidjeti da je bilo i 13 korisnika prijevremene starosne mirovine kojima je navedeno da imaju 0 godina staža, a koji primaju određeni iznos mirovine. Saznali smo kako su to zapravo korisnici koji dobivaju razmjerni dio prijevremene starosne mirovine, odnosno to su oni koji su radili i u inozemstvu, ali im HZMO isplaćuje predujam dok se ne odredi točna svota njihove mirovine. Zanimljiv je i razlog zašto im piše da imaju 0 godina staža, a radi se o neažuriranju podataka. Ipak, pravi staž će se unijeti kod donošenja konačnih rješenja kojim će se odrediti pripadajuća svota mirovine.

Broj sveukupnih korisnika prijevremene starosne mirovine se stalno mijenja pa ih je tako u travnju bilo 176.532. Ipak, neki od njih primaju vrlo male mirovine jer imaju malo godina staža, dok je nekima navedeno da imaju 0 godina staža. Iz HZMO-a su nam objasnili da se radi o korisnicima razmjernog dijela mirovine, ali i da nula staža znači da im još nisu ažurirani podaci o stažu.

Podaci nisu ažurirani

Za 13 korisnika prijevremene starosne mirovine piše da imaju 0 godina staža u statističkim podacima HZMO-a. Ovaj podatak nas je malo zbunio pa smo odlučili saznati o čemu se zapravo radi. To su, naime predmeti u kojima se vrši isplata razmjernog dijela prijevremene starosne mirovine, a bilo je potrebno pribrojiti i mirovinski staž navršen u inozemstvu, objasnili su nam iz HZMO-a.

Za ove je korisnike utvrđeno da imaju navršeni mirovinski staž u Hrvatskoj i da ispunjavaju uvjete za priznanje prava na razmjerni dio mirovine temeljem ZOMO-a i uredbi Europske Unije ili međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju. Ovo znači da je za uvjet za priznanje prava na razmjerni dio prijevremene starosne mirovine bilo potrebno pribrojiti i mirovinski staž navršen u inozemstvu. Poznato je i zašto im piše da imaju 0 godina staža.

– Pri unosu podataka o priznanju prava na mirovinu, a temeljem spomenutog Zakona, u Banku podataka umirovljenika ne unose se, odnosno ne ažuriraju se, podaci o navršenom mirovinskom stažu, nego će se isti unijeti kod donošenja konačnih rješenja kojim će se odrediti pripadajuća svota mirovine, a nakon prikupljenih svih podataka potrebnih za određivanje svote mirovine, objasnili su iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Iznosi su zapravo predujam mirovine

U statistici se tako može vidjeti da pet muškaraca s napisanih 0 godina staža imaju prijevremenu starosnu mirovinu u iznosu od 32,30 eura, dok jedna ženska osoba dobiva 33,35 eura koju isplaćuje HZMO. S druge strane, nešto viši razmjerni dio mirovine dobiva četiri muškaraca, a radi se o iznosu od 120 eura, dok tri ženske osobe dobivaju 112,76 eura.

Što se tiče samog iznosa mirovina i za ovo postoji objašnjenje. Objašnjenje se može pronaći u Zakonu o mirovinskom osiguranju, gdje se navodi kako se pripadajuća svota mirovine nije mogla odmah odrediti pa se donosi rješenje o isplati predujma.

– Kada je u postupku za priznanje prava iz mirovinskog osiguranja utvrđeno da su ispunjeni uvjeti za mirovinu, a pripadajuća svota mirovine ne može se odmah odrediti, Zavod će obvezno donijeti rješenje o priznanju prava na mirovinu i isplati predujma mirovine. Nakon prikupljenih svih podataka potrebnih za određivanje svote mirovine, po službenoj dužnosti, donijet će se rješenje kojim će se odrediti pripadajuća svota mirovine, piše u Zakonu.

Podsjećamo, predujam mirovine se dobiva i u slučaju kada umirovljenici čekaju na rješenje o mirovini, a ovo čekanje nekada traje i sedam mjeseci. Upravo nam se Miroslav požalio da mirovinu čeka od studenoga, o čemu smo pisali i ovdje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije