Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Neki od lijekova za 1600 maraka skuplji nego u Srbiji

16. siječnja 2022. u 16:42 0 komentara 400 prikaza

Smanjenje marže na lijekove u Republici Srpskoj s 10 na 8 posto u maloprodaji i s 8 na 6 posto u veleprodaji, nije donijelo očekivane učinke. Građani i dalje plaćaju najskuplje lijekove u regiji, javlja BHRT. Smanjenje marže na lijekove od dva posto u RS-u građani, kažu, nisu osjetili. Ističu da su cijene lijekova posebice porasle tijekom pandemije. Za članice Udruge “Iskra” lijekovi su za 30 posto skuplji u odnosu na zemlje u okruženju. “Ribociklib kod nas košta 6000 maraka, a u Srbiji 2200 eura, za 1600 maraka je skuplji kod nas i kad pomnožite dvije-tri kutije, to su ogromni novci”, ističe Verica Tadić iz Udruge žena oboljelih od raka “Iskra”.

Udruženje građana “Misli dobro” uradilo je opsežnu analizu prometa lijekova u BiH i usporedbu sa susjednim zemljama. Prema njihovoj procjeni, tržište lijekova i medicinskih uređaja u BiH iznosi više od milijardu KM godišnje. Do 2017. u BiH čak nije ni postojao pravilnik o cijeni lijekova.

“Zaključak analize je da su lijekovi uvjerljivo najskuplji kod nas zbog regulative koja je pod utjecajem nekih lobija donesena, koji je isključivo u interesu veletrgovaca i maloprodajnih lanca ljekarni”, navodi Uroš Vukić iz Udruge “Misli dobro”. “Ne bih se složila s tvrdnjom da su lijekovi u BiH najskuplji kada pogledamo susjednu Hrvatsku, Sloveniju. U odnosu na Srbiju pojedini jesu skuplji, ali je masa ista ili od pojedinih cijena niža”, kaže Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije Federaciji BiH. Inače, veleprodajne cijene lijekova u Bosni i Hercegovini kontrolira Inspektorat u sastavu Agencije za lijekove BiH, a maloprodajne cijene entitetske nadležne inspekcije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.