Proizvođač bh. viskija

"Ne vidim zašto Bosanac i Hercegovac ne bi mogao proizvoditi viski"

Haris Piknjac
22.11.2020.
u 10:26

Kada se govori o viskiju, jednom od najpopularnijih pića, obično se prvo pomisli na Irsku, Škotsku, Ameriku...Rijetki su oni koji bi pomislili da i Bosna i Hercegovina ima svoj viski. I to pravi domaći koji se proizvodi u pivari i destileriji Semizburg u Semizovcu.

- Nisam sreo one koji su mislili da mi možemo imati svoj viski, mi, BiH. Ipak, vrijedi pojasniti: viski je "rakija" koja je proizvedena od određenih sastojaka, koristeći određenu tehnologiju, koja uključuje ležanje u hrastovim bačvama ili sa hrastom u bačvama drugačijih materijala, tijekom određenog vremenskog razdoblja. Tako da ne vidim zašto Bosanac i Hercegovac nije u stanju proizvesti nešto što dokazano može Škot, Amerikanac, Irac, Japanac, Indijac, Nijemac... Nismo mi valjda manje sposobni od njih - kaže u razgovoru za Fenu vlasnik pivovare i destilerije Semizburg koja je prva počela s proizvodnjim bosanskog viskija Haris Piknjac.

Govoreći o počecima i procesu proizvodnje bosanskog viskija "Bos Taurus", vlasnik pivovare i destilerije Semizburg kaže da je s proizvodnjom krenuo prije tri godine, 2017.

Piknjac također ističe da mu nije želja samo da proizvodi viski nego i da educira populaciju o viskiju.

Haris Piknjac tako pojašnjava da je često laičko pitanje "koliko je ležao, je li odležao tri godine?". Viski je kao takav zaštićeni proizvod u jako puno zemalja. Na primjer, Scotch viski je zaštićen na način da se taj može proizvesti samo u Škotskoj, kao da nitko drugi to ne može ili ne zna proizvesti.

- Irci kažu da mora ležati najmanje tri godine, dok Amerikanci kažu da razdoblje ležanja nije ograničen. Drugim riječima, može ležati i par sati (to neke viski destilerije rade, "proguraju" viski kroz hrast pod velikim pritiskom, takoreći filtriraju ga kroz hrast. Ako leži manje od dvije godine, može se zvati viski ili whiskey, a ako je više od dvije godine, onda je Straight Whiskey - pojašnjava Piknjac.  

Govoreći o procesu proizvodnje, on navodi da je jako sličan procesu kojim se dobije rakija: pokiseli se (kod rakija je to uglavnom voće a kod viskija žitarice), pusti se da fermentira (da kvasac pretvori šećer u alkohol) i onda se destilira (odvoji alkohol od vode i drugih sastojaka kontoliranim procesom isparavanja i kondenzacije). Službena točka isparavanja alkohola, kako pojašnjava, je 78 stupnjeva celzijevih, dok je vode 100 stupnjeva.

- Ipak, te točke nisu jedine, nego najjače točke isparavanja. Drugim riječima, alkohol isparava već prije 78 stupnjeva, kao što i voda isparava prije nego proključa. Zbog toga se alkohol destilira više od jednom, kako bi se postigao "čišći" alkohol, ali se ne smije ni previše puta destilirati jer se svakom destilacijom gubi "tijelo", ukus i miris - ističe on.

Osnovna razlika između proizvodnje "rakije" od voća i žitarica je da voće sadrži šećer koji kvasac može konzumirati i od njega proizvesti alkohol, dok žitarice sadrže skrob (kompleksniji vid šećera) koji se mora ukomiti na određenoj temperaturi kako bi se škrob pretvorio u jednostavni oblik šećera.

- Ono što "Bos Taurus" razlikuje od više od 95 posto svjetskih viskija je sljedeće: proizvodnja "uobičajenog" viskija je višesatno ili višednevno ukomljavanje u nesterilnim uvjetima s prekomjernom količinom većinom pekarskog kvasca kako bi "prestigli" druge bakterije i izvukla maksimalna količina alkohola, destilirana tri ili više puta da bi uklonili sve neugodne mirise i ukuse koji su posljedica navedenog procesa, dok "Bos Taurus" ukomljavamo na temperaturi koja ne odstupa više od pola stupnja celzijeva, ne odstupa u trajanju više od 10 minuta, steriliziramo sve posude, koristimo precizno birani pivski kvasac i omjer koji zbog sterilizacije ne zahtijeva pretjeranu količinu kvasca koji zauzvrat "kvari" ukus destilata i fermentiramo na temperaturi koja ne odstupa više od pola stupnja celzijevih od zadane. Tehnološki laički rečeno, kao da bi usporedili tehnologiju proizvodnje nekdašnjeg Yuge 45 i današnjeg Audija A8 - pojašnjava specifičnosti prvog bosanskog viskija Haris Piknjac.

Vlasnik i direktor pivovare i destilerije Semizburg koja je prva u BiH, ali i regiji počela proizvodnju viskija Haris Piknjac naglašava da se "Bos Taurus" viski trenutno proizvodi u dvije varijante: Single Malt, što bi značilo da je proizveden od samo jedne žitarice, uslaženog ječma u ovom slučaju, kao i Rye Malt, u kojem u osnovu prevladava uslađena raž, dok ostatak čini ječam.

- Krenuli smo u prodaju 13. studenoga ove godine. U roku od dva mjeseca planiramo prisustvo u svim trgovinskim lancima, kao i većini ugostiteljskih objekata u većim gradovima BiH. Nakon toga, izvoz. Već imamo upite potencijalnih uvoznika iz St. Louis-a, Pariza i Brizbena - kazao je vlasnik i direktor pivovare i destilerije Semizburg Haris Piknjac.

Govoreći o nazivu ovog bosanskog viskija, kaže da je to bio trenutak inspiracije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije