Recepti

Napravite domaći džem od jagoda. Jednostavno je, a prefino

16.05.2022.
u 13:31

Od jagoda možete napraviti džem, pekmez, žele ili liker. Bitno je spomenuti da ne sadrže puno pektina pa ćete ih trebati duže kuhati da biste dobili džem, marmeladu i pekmez. Iz tog razloga, jagodama se često dodaje želin koji im daje gustoću, piše Index.hr.

Kao i kod svake pripreme džema i ostale zimnice, bitno je pripremiti teglice. One moraju biti čiste i sterilizirane. Staklenke dobro operite u toploj vodi i složite ih na pleh. Stavite ih u pećnicu na 50 stupnjeva, 20 minuta, odnosno dok na staklenkama više neće biti kapljica vode.


Kako provjeriti je li džem kuhan?

Pred kraj kuhanja, na tanjurić stavite žlicu džema i provjerite njegovu gustoću, tako da ga ohladite, ili brže - ubacite minutu, dvije u zamrzivač. Vidjet ćete je li to ta gustoća koju želite.

Želite li napraviti glatku marmeladu, onda jagode usitnite štapnim mikserom i smanjite vrijeme kuhanja. Bit će dovoljan jedan sat jer usitnjavanjem dobivate veću gustoću. Preporučuje se da pjenu, koja se stvara prilikom kuhanja džema od jagoda, tijekom kuhanja maknete.

Pjena ne može naštetiti džemu, ali upravo zbog nje džem bi vam mogao ispasti rjeđi, a i dobiti svjetliju notu. Teglice nikada ne punite do vrha, uvijek ostavite 2 cm do ruba.

Što ako je i dalje previše rijedak?

Prokuhajte i u vruće dodajte želin ili želatinu u prahu. Pošto želin obično ima dodanog šećera u sebi, pripazite da vam džem ne bi bio presladak. U već kuhani džem od jagoda možete dodati razne začinske biljke. Odlično paše, primjerice, menta ili bazga.

Recept za domaći džem od jagoda možete pronaći OVDJE, a imamo i recept za bazgoladu - radi se o kombinaciji jagoda i cvjetova bazge, OVDJE je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?