Analiza:

Namjensko preusmjeravanje novca moglo bi zadržati cijenu goriva

VL
Autor
Željko Andrijanić
13.09.2017.
u 11:00

Posljednjih nekoliko godina BiH se nalazi u značajnom zastoju kada je u pitanju izgradnja autocesta, piše Večernji list BiH. Posljednjih dana glavna tema su trošarine na gorivo koje bi se usmjerile za izgradnju autocesta, ali se politički akteri oko toga nikako ne mogu dogovoriti. Ekonomski makroanalitičar Faruk Hadžić za Večernji list ističe kako se mogu graditi autoceste bez povećanja cijena goriva.

Brojni krediti

- Financiranje izgradnje autocesta u BiH do sada je primarno bilo preko kreditnih linija EIB-a, EBRD-a i drugih financijskih institucija. Odobravanje kredita bilo je izravno vezano uz posebnu cestarinu za izgradnju autocesta, koja se izdvaja na litru goriva. Ta je cestarina služila kao pokriće za povrat odobrenih kredita. Zbog toga što smo taj iznos cestarine (0,10 KM po l goriva) iskoristili za pokriće obveza po kreditima za prethodne faze, međunarodne financijske institucije od nas traže osiguravanje dodatnih sredstava za nove kredite. Prijedlog vladajućih stranaka bio je da se poveća iznos cestarine s 0,10 KM/l na 0,20 KM/l, čime bi se pokrenuo novi investicijski ciklus kroz nova dugoročna zaduženja - ističe Hadžić.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?