prvi slučaj zaraze u Ljubuškom

Nakon zaraze redovnice, šest djelatnika Doma zdravlja Ljubuški u izolaciji

28.03.2020.
u 15:49

Nakon što je potvrđen prvi slučaj zaraze novim koronavirusom u Ljubuškom, ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški i član županijskog stožera Civilne zaštite dr. Ivan Landeka je za Radio Ljubuški objasnio kako je došlo do zaraze.

„Imamo i prvi potvrđeni slučaj koronavirusa koji je u neizravnoj vezi s našim Domom zdravlja. Radi se o redovnici koja je smještena u kući na prostoru općine Čitluk, ali zbog specifičnosti zdravstvenog osiguranja, ta osoba ima zdravstveni karton u našem domu zdravlja, zbog razvoja febriliteta, javila se u srijedu svom obiteljskom liječniku", rekao je Landeka. 

"U tri navrata smo, jednom putem telefona i u dva navrata nakon dolaska na trijažni pult uzeli epidemiološke podatke, te nije nađena nikakva epidemiološka povezanost ili kontakt sa osobama koje su u samoizolaciji, ili koje su došle iz zaraženog područja ili pozitivne na koronavirus. Osoba je dijagnostički obrađena, dobila je terapiju te je poslana kući da bi jučer došlo do pogoršanja stanja, te je upućena u SKB Mostar. Popodne je testirana i navečer smo dobili podatak da je njezin test, odnosno nalaz, pozitivan na COVID 19 infekciju", objašnjava dr. Landeka. 

"Posljedično tom nalazu, odmah smo postupili po ranije donesenim pravilima. Odmah smo popisali bliske kontakte iz naše ustanove. Svi oni su poslani u izolaciju, radi se o šest djelatnika Doma zdravlja Ljubuški. Utvrdili smo da su svi djelatnici, kao i bolesnica, nosili propisanu zaštitnu opremu, ali moramo postupiti po pravilima struke tako da će primarni kontakti te bolesnice ostati u samoizolaciji“, pojasnio je Landeka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?