Naslovnica Vijesti

Nakon trinaeste mozak više ne proizvodi neurone odgovorne za pamćenje

Ranija istraživanja upućuju na to da se svakodnevno u ljudskom hipokampusu proizvedu stotine neurona.
08. ožujka 2018. u 15:45 0 komentara 80 prikaza

Područja ljudskog mozga zadužena za pamćenje i učenje prestaju proizvoditi neurone oko trinaeste godine života pojedinca, pokazali su rezultati nedavno provedenog istraživanja američkih i španjolskih znanstvenika.  

Otkriće koje bi moglo izmijeniti područje neuroznanosti dovodi u pitanje dosad poznato stajalište po kojemu hipokampus nastavlja proizvoditi neurone, važne zbog prijenosa informacija u mozgu, sve do odrasle čovjekove dobi.  Ranija istraživanja upućuju na to da se svakodnevno u ljudskom hipokampusu proizvedu stotine neurona. Vjerovalo se i da bi se poticanjem neurogeneze (nastanka neurona u odrasloj dobi) moglo doskočiti raznim neurodegenerativnim bolestima koje se razvijaju u starijoj životnoj dobi.  Proučavajući uzorke mozga 59 odraslih osoba i djece ustanovili smo da "nema dokaza o postojanju mlađih neurona ili matičnih stanica koje proizvode nove neurone" u hipokampusu osoba starijih od 18 godina, kazao je suautor studije sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu, Arturo Alvarez- Buylla.  "Pronašli smo određen broj neurona kod djece do godinu dana i još nešto kod djece u dobi između sedam i 13 godina", rekao je znanstvenik.  Rezultati našeg istraživanja upućuju na to da je "hipokampus kod čovjeka u velikoj mjeri već izgrađen tijekom razvoja mozga fetusa", dodao je.  Znanstvenici su pronašli nove neurone u nekim drugim dijelovima mozga, preciznije u moždanim klijetkama. Kažu da moraju provesti dodatna istraživanja na ostalim dijelovima mozga kako bi ustanovili događa li se i ondje neurogeneza.  "Rezultati će bez sumnje potaknuti polemike", rekao je za časopis Nature neuroznanstvenik Jason Snyder sa Sveučilišta British Columbija.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.