Grude

Nakon hajki na štetočine, slijedi odmor od lova

15.02.2017.
u 09:00

Bliže se topliji dani i mjeseci, a s njima tradicionalno i lovci ulaze u fazu mirovanja. Oni u Hercegovini vrijedno su i ove zime hodili prema brdima i poljanama. Uz to što su lovili divljač, pa sebi možda priskrbili lovački ručak, brinuli su se i za sustav zaštite koji jamči očuvanje ekosustava, prirodnih staništa i vrsta sposobnih za opstanak u njihovu lovnom području, piše Večernji list BiH.

Konstantna opasnost

Uvijek nekako u ovo doba godine brojna lovačka društva i udruge organiziraju lovačke hajke na štetočine. A štetočine su one životinje koje su grabežljivci, poput lisice, i koje su konstantna opasnost za plemenitu divljač, poput zeca, kao i za neke poljoprivredne kulture.

Posljednja nedjelja bila je rezervirana za lovačku hajku u organizaciji Hrvatske lovačke udruge “Malič” Grude, sekcije Sovići-Gorica, u općini Grude, na predjelima brda od Pejića Drage do Rupina. Dva odnosno tri tjedna prije toga hajke su bile održane u Grudama i u Gorici. U nedjelju je u hajci sudjelovalo oko četrdeset lovaca. Ante Paradžik Toni, predsjednik sekcije Sovići-Gorica, istaknuo je kako je dobro što se lovci na ovaj način udružuju, a, naravno, poslije toga i druže, što i nije čudo s obzirom na to da se svi međusobno dobro poznaju i gaje prijateljske odnose. Slične riječi uputio je i predsjednik sekcije Grude Miro Mikulić istaknuvši lovce s područja općine, kao jednu kvalitetnu zajednicu koja vodi računa o svim segmentima kad je lov u pitanju. U Grudama je tijekom posljednje hajke na divljač sudjelovalo oko 180 lovaca iz raznih područja lovne udruge.

Predsjednik Hrvatske lovačke udruge “Malič” Branko Leko također je pohvalio sve sudionike lova, najavivši zatvaranje lova i druženje lovaca posljednje nedjelje u ovom mjesecu, kad će i službeno biti okončana još jedna sadržajna i uspješna sezona lova.


Druženje koje slijedi

Osim što lovci ovim načinom lova odstreljuju štetočine koje nisu trenutačno zaštićene te tako pomažu manjoj divljači koja će biti manje ugrožena, svaka hajka se iskoristi i za neizostavno lovačko druženje. Domaćini redovito budu nositelji pripreme hrane i opskrbe pićem, što nije mala stvar kada se zna da u nekim hajkama zna sudjelovati i 300 lovaca. No, ono što nakon lova slijedi je čisti odmor za tijelo i duh jer svaki lovac, naravno, ima svoju priču. I to ne jednu. - Posljednje hajke, dakle, u općini Grude bile su uspješne, no nikako nismo mogli dokučiti točan broj odstreljenih životinjskih štetočina s obzirom na to da većina lovaca govori različite informacije, što svakako ubrajamo u poznatu teoriju o lovačkim pričama, kroz smijeh nam govori sugovornik koji se povremeno bavi lovom i za kraj ističe: - Bez obzira na broj lisica koje su stradale u lovu, druženje i razgovori uz hranu i piće domaćeg podneblja predstavlja uistinu dobar oblik relaksacije, posebno nakon napornog višesatnoga hoda po brdu, što je dobro za fizičko zdravlje, a poslije ugodni razgovori i smijeh svakako su dobri za ono duhovno. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?