hercegovački medari zadovoljni

Najbolja sezona za hercegovački med u posljednjih 35 godina

13.07.2018.
u 20:00

Hercegovački pčelari prezadovoljni su ovogodišnjom sezonom, a većina njih premjestila je svoje pčelinjake na okolne hercegovačke planine i nadaju se i drugoj uspješnoj ispaši. Milo Vidaković iz sela Bobani kod Trebinja kaže da je ovo jedna od najboljih godina od kada se bavi pčelarstvom, a čak ni suša u travnju nije potpuno uništila kadulju, tako da je u ponudi čuveni hercegovački med od prirodnih trava i ljekovitog bilja.

Dobra sezona

- Bavim se pčelarstvom 35 godina i ovo je jedna od najboljih sezona. Imao sam uistinu odličan med od mješavine hercegovačkog krša, zanovijeti, livade, kadulje... Doduše, malo je u travnju prilikom velike suše kadulja izgorjela, ali se kasnije i oporavila - rekao je za Večernje novosti Vidaković.

I na području Trebinjske šume i Površi, u selu Ljubova koje se nalazi na cesti Trebinje - Dubrovnik, kažu da je sezona i više nego dobra. U obitelji Ljubibratić bavljenje pčelarstvom tradicija je koja se prenosi s koljena na koljeno.

- Prvi dio sezone, što se našeg kraja tiče, bio je sasvim zadovoljavajući. Vrijeme nam je išlo na ruku i imamo razloga za zadovoljstvo - istaknuo je Milorad Ljubibratić, pčelar iz Ljubova.

Većina trebinjskih pčelara sada je premjestila svoje pčelinjake na hercegovačke planine, gdje će ostati tijekom ljeta. Uglavnom se radi o predjelima iznad Gacka, na planini Zelengori.

- Jedan od pčelinjaka selim i baš sam se vratio sa Zelengore, dok drugi ostavljam u Bobanima tijekom ljeta - kaže Milo Vidaković.

I Ljubibratić je svoje pčele premjestio na veću nadmorsku visinu.

- Med s našeg područja je izvrcan, pčele su odvezene na planinu i očekujemo dobru ispašu u višim krajevima - naglasio je Ljubibratić.

Cijena meda na trebinjskoj tržnici kreće se oko 18 maraka, a osim meda, pčelari u ponudi imaju i kapi propolisa i rakiju medovaču. Nepisano pravilo kod pčelara je da nikada ne otkrivaju točan broj košnica. Neki od njih kažu da se radi o praznovjerju.

Nepisano pravilo

- Ni sam ne znam zašto je to tako. Jednostavno, stariji kažu da se radi o praznovjerju i ostalo je tako - naglasio je Milorad Ljubibratić. Hercegovački med nadaleko je poznat, osobito zbog svojih aromatičnih svojstava raznoga bilja i nezagađenog zemljišta na kojem se nalaze pčele.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?