Financijska pomoć

Najavljena putna deblokada i pomoć obrtima Tuzlanske županije

23.07.2021.
u 15:24

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ministar za izbjegle i raseljene osobe FBiH Edin Ramić, zajedno sa delegacijama direkcije JU"Autoceste FBiH" i "Ceste Federacije BiH", posjetili su danas Tuzlansku županiju (TŽ). 

Kako je kazao premijer TŽ Kadrija Hodžić, Novalićeva i Ramićeva posjeta je u stvari osnaživanje dogovora o značajnim temema za tu županiju. 

- Razgovarali smo o putnoj deblokadi Tuzlanske županije. Mi nemamo niti jedan metar autocesta, niti brzih cesta. S druge strane, imamo najmanje kilometara magistralnih cesta u odnosu na broj stanovnika u FBiH. Druga tema o kojoj smo razgovarali je održavanje likvidnosti proračuna TŽ do kraja godine i osnaživanja pomoći privrednim subjektima i obrtima u održavanju njihovih likvidnosti. Tu se radi o subjektima koji su imali poteškoće u vremenu pandemije - kazao je Hodžić. 

Ističe da su intevizirani razgovori o putnim pravcima Tuzla - Brčko - Orašje, a potom Tuzla - Sarajevo. 

- Govorili smo o modelima izgradnje i načinima financiranja izgradnje autoputa Tuzla - Brčko, te o modernizaciji magistrale Tuzla - Sarajevo. Razgovarali smo i o aktualiziranju projekta željezničkog povezivanja na pravcu Tuzla - Sarajevo. Predstavnici Autocesta FBiH i Cesta FBiH su nam objasnili kako to najbolje možemo učiniti - objasnio je premijer TŽ.

Dogovorena je pomoć Tuzlansj županiji u istom iznosu kao i prošle godine, u iznosu oko 38,9 milijuna KM, a Vlada FBiH je preuzela odgovornost i najavila pomoć obrtnicima. 

- To je značajan doprinos Vlade FBiH prema Tuzlanskoj županiji. Financijska podrška nije samo stvar izlaza iz pandemije, već i činjenica da u ranoj postpandemijskoj fazi TŽ ima najbržu stopu rasta izvoza i mi to nastojimo osnažiti, da TŽ bude lokomotiva koja će pokrenuti i ostale županije - dodao je Hodžić.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić ističe da su na tehničkom sastanku definizani pravci kojima će se pristupiti projektima u kojima sudjeluju Vlada TŽ i Vlada FBiH. 

- Radi se o putnoj deblokadi TŽ, financijskoj pomoći, te namjerama Vlade FBiH da pomogne rad i restruktuiranje jednog od najznačajnijih kliničkih centara u BiH u koji je već uložila desetine milijuna KM. U takvim projektima dužni smo se ujediniti s partnerima iz TŽ. U TŽ moramo raditi na modernizaciji putne komunikacije, a sve to dolazi u vrijeme kada privodimo kraju projektne i ugovorne aktivnosti na Koridoru 5c - rekao je Novalić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije