SIP raspisao izbore za 2. listopada, a Čović upozorava međunarodnu zajednicu

Najava organiziranog preglasavanja još će više urušiti odnose Hrvata i Bošnjaka

05.05.2022.
u 15:14

Ustavni sud je presudom u slučaju “Ljubić” ukinuo odredbe Izbornog zakona kada je u pitanju delegiranje izaslanika iz županija u Dom naroda, rekao je Rogić i dodao da ne postoje zakonski uvjeti za raspisivanje izbora

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) jučer je donijelo odluku o raspisivanju i održavanju općih izbora 2022. godine, piše Večernji list BiH. Unatoč upozorenjima da nisu stečeni formalni uvjeti za održavanje izbora jer nije izmijenjen Izborni zakon BiH, SIP je većinom glasova odlučio donijeti ovakvu odluku i zakazati izbore za nedjelju, 2. listopada.

Odluka nije bila jednoglasna

Izbori su raspisani za izbor članova Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine RS-a, predsjednika i potpredsjednika RS-a i županijske skupštine. Izbori su raspisani 150 dana prije datuma održavanja izbora, što znači da od jučer teku rokovi vezani za organizaciju i provedbu izbora. Odluka o raspisivanju izbora nije bila jednoglasna jer je član SIP-a Vlado Rogić glasovao protiv. Objasnio je da ne postoji Izborni zakon koji određuje kako će se pojedina tijela u BiH sastaviti i kako će se delegirati izaslanici u Dom naroda Parlamenta FBiH.

- Vi znate da je Ustavni sud presudom “Ljubić” ukinuo odredbe Izbornog zakona kada je u pitanju delegiranje izaslanika iz županija u Dom naroda - rekao je Rogić i dodao da ne postoje zakonski uvjeti za raspisivanje izbora. Ostali članovi SIP-a, predvođeni predsjednikom Suadom Arnautovićem, očito ne misle tako. Arnautović je i na samoj konferenciji za novinstvo nakon sjednice SIP-a, reagirao na Rogićeve ocjene, ustvrdivši da postoji pravno-formalni okvir za ostvarivanje i izravnih i neizravnih izbora. Arnautović je zaprijetio i kaznenim progonom odgovornih za neosiguranje financijskih sredstava za organizaciju izbora. Izjavio je da novac mora biti osiguran u roku od 15 dana od raspisivanja izbora.

Poznato je, naime, da državni proračun za ovu godinu nije usvojen te da samim time nisu operativna ni financijska sredstva za organizaciju izbora. Što se tiče samih izbora, iz SIP-a najavljuju i promjene kod prijave glasača iz inozemstva. Oni će se moći prijavljivati elektronički preko posebne aplikacije, a osobni identifikacijski dokument morat će prethodno skenirati te dostaviti dokaz o boravištu izvan BiH. Hrvatski politički predstavnici također upozoravaju da ne postoje uvjeti za raspisivanje i održavanje izbora.

HNS BiH za istinski dijalog

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović jučer je uputio pismo na sve relevantne adrese u međunarodnoj zajednici u kojemu izražava duboku zabrinutost zbog odluke SIP-a o raspisivanju općih izbora bez nužne izmjene Izbornog zakona u cilju otklanjanja svih utvrđenih diskriminacija. Čović navodi da taj potez HNS smatra protivnim ne samo vladavini prava nego i izravnom prijetnjom miru i političkoj stabilnosti u BiH. - Podsjećamo kako su paritet i jednakopravnost Hrvata i Bošnjaka u najvišim izvršnim i zakonodavnim institucijama Federacije BiH bili preduvjet za uspostavljanje mira između ova dva naroda. Jedan od osnovnih ciljeva dvaju sporazuma bio je osigurati paritet i jednaku predstavljenost konstitutivnih naroda u državi, kako bi se spriječile zloupotrebe brojčano dominantnijeg naroda u budućnosti - navodi Čović. Podsjeća kako su Hrvati, osim što su konstitutivan narod, ujedno i građani Europske unije čija se “osnovna politička i građanska prava sustavno krše već više od dva desetljeća”.

- Također, napominjemo kako hrvatski narod u BiH svakodnevno trpi individualne i kolektivne napade na svoj identitet, građanska i politička prava, a sve zbog brutalnog kršenja Ustava, rastuće netrpeljivosti koju radikalni bošnjački predstavnici koriste za ostvarivanje političke koristi u pokušaju stvaranja bošnjačke nacionalne države. Bojazan da bi se time u potpunosti urušili ne samo sporazumi nego i stabilnost u ovome dijelu Europe opravdana je. Svjedočili smo da su visoki predstavnici za BiH nametnuli desetke obvezujućih amandmana na Ustav FBiH i Izborni zakon BiH. Time su narušili paritet Hrvata i Bošnjaka, osobito u Federaciji, kao i suverena prava Hrvata kao konstitutivnoga naroda - ističe Čović. Dodaje i kako se HNS BiH istinski zalaže za dijalog i žurni nastavak pregovora s bošnjačkim predstavnicima, uz facilitiranje međunarodnih predstavnika, kako bi BiH postala funkcionalna i stabilna država svih svojih građana.

- S obzirom na daljnji nastavak procesa ukidanja pariteta, ravnopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda, Hrvatski narodni sabor pristupit će realizaciji svih zaključaka s izvanrednoga zasjedanja HNS-a u BiH od 19. veljače 2022. te pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskoga konstitutivnog naroda u BiH - poručuje Dragan Čović u pismu upućenu brojnim dužnosnicima EU-a, SAD-a i tijelima međunarodne zajednice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?