stručnjaci upozorili

Nad nama su čestice pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum: Oprez djeci, trudnicama...

28.03.2020.
u 20:10

Tijekom današnjeg dana zabilježene su visoke koncentracije PM10 čestica u Hercegovini. 

Slično je i u Hrvatskoj, gdje su informirali javnost kako se radi o česticama pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum, koja se nalazi istočno od Kaspijskog jezera te je  preventivno preporučieno građanima izbjegavanje svih fizičkih aktivnosti na otvorenome prostoru.

Koliko će se čestice zadržati u zraku na području RH, prvenstveno ovisi o smjeru i brzini vjetra tijekom vikenda.

Stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u Hrvatskoj građanima preporučuju dodatne preventivne mjere opreza kako bi smanjili rizik od izlaganja ovom onečišćenju iz zraka. 

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji preporučuje se izbjegavanje svih fizičkih aktivnosti na otvorenome prostoru, posebice osjetljivim skupinama – djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, oboljelima od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušačima te osobama oslabljenog imuniteta.

Stručnjaci napominju i da se tijekom kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje značajan utjecaj na zdravlje stanovništva. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?